Kompleks karbonhidratlar, tam tahıllı ekmek, yeşil sebzeler, kepek gevrekleri ve taze meyveler gibi çeşitli besinlerden elde edilir. Bu tür karbonhidratlar, vücudumuzun daha sağlıklı, zinde ve formda olmasına yardımcı olan besinlerdir. Kompleks karbonhidratlar, vücudumuz için gerekli olan lif, vitamin ve mineraller gibi besinleri sağlarlar. Özellikle sporcular ve diyetteki bireyler, vücutlarını daha iyi bir duruma getirmek amacıyla kompleks karbonhidratları ölçülü miktarda kullanır. Kompleks Karbonhidratların Özellikleri Kompleks karbonhidratlar, kimyasal yapıları ve lifli olmaları nedeniyle vücudumuzun sindirim sürecinde daha fazla enerji harcamasına neden olur ve enerjinin daha uzun bir sürede açığa çıkmasını sağlar. Bu karbonhidratlar, çoğunlukla doğal durumlarında bulunur veya bu duruma çok yakındırlar. Kompleks Karbonhidratların Tercih Edilme Sebepleri
Yüksek Miktarda Kompleks Karbonhidrat İçeren Besinler
Kompleks Karbonhidratlar Nasıl Tespit Edilir? Glisemik indeks, bir karbonhidratın ne kadar hızlı parçalanıp ne kadar hızlı bedene girdiğiyle ilgili bilgi verir. Eğer hızlı parçalanır ve hızla bedene girerse, o besinin glisemik indeksi yüksektir. Bir gıdanın glisemik indeksi, yanında alındığı diğer gıdalarla artırılabilir veya azaltılabilir. Örneğin, sofra şekeri yerine sofra şekeriyle beraber alınan protein ve yağ, o şekerin total glisemik indeksini düşürecektir. Genel görüş itibariyle, 50 altındaki değerler düşük, glisemik indeks 70 üzerindeki değerler ise yüksek glisemik indeksi ifade etmektedir. Bu sayılar, örneğin aldığınız besinin glisemik indeksi %10 ise, bu demektir ki o besin kan şekerini aynı ölçüde alınan saf şekere göre ancak %10 oranında artırabilir. Basit karbonhidratlar, yüksek glisemik indekse sahiptir, ancak besin değeri düşüktür. Kompleks karbonhidratların ise glisemik indeksi düşük, ancak besin değeri daha yüksektir. Basit karbonhidratlar, 2-3 glukoz molekülünden oluştuğundan çabuk parçalanırlar ve kana hızlı geçerler. Ancak bu nedenle çok fazla besin değeri taşıdıkları söylenemez. Kompleks karbonhidratlar, bir zincir şeklinde birbirine bağlanmış en az 3 glukoz molekülü içerirler. Glisemik indeks yalnızca karbonhidratların bir özelliğidir. Yağlarda ve proteinlerde glisemik indeks bulunmaz. Ancak beslenme sırasında karbonhidratlarla beraber yağ ve protein alındığında, karbonhidratlar kan şekerini daha yavaş yükseltir. Sağlıklı beslenmek için kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratların düzenli bir biçimde alınması gerekir. Basit karbonhidratlar, genellikle doğal olmadıkları için tüketiminden kaçınılmalıdır. En doğrusu, doğal besinlerden kompleks karbonhidrat tüketimi yapmaktır. |