Karbonhidrat Yağ Protein Sindirimi
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Karbonhidrat Yağ Protein Sindirimi

Karbonhidrat yağ protein sindirimi, fiziksel ve kimyasal sindirim olarak ikiye ayrılır. Büyük moleküller halinde alınan besinler, önce ağızda fiziksel sindirime uğrar. Bunun sonucunda ufak parçalara ayrılan karbonhidrat yağ protein sindirimi sisteminin farklı bölümlerinde kimyasal sindirime uğrar. Kimyasal sindirim, hormonların kontrolünde salgılanan enzimlerle gerçekleşir. Kimyasal sindirim hidroliz reaksiyonu olduğu için enzimlerle birlikte suda kullanılır. Sindirim sonucu oluşan besin monomerleri daha sonra kana emilerek hücrelere ulaştırılır.


Karbonhidrat Sindirimi


Bütün canlılar tarafından birinci dereceden enerji verici olarak kullanılan karbonhidratların sindirimi ağızda başlar. Tükürük içinde bulunan amilaz enzimi pişmiş nişasta ve glikojene etki ederek onları maltoz ve dekstrinlere parçalar. Yemek borusundan mideye gelen karbonhidratlar, midede kimyasal sindirime uğramazlar. Mide içindeki HCI sayesinde ortam asidik oduğu için karbonhidratların sindirimini sağlayan enzimler midede görev yapamaz.


Protein Sindirimi


Yapıcı ve onarıcı olarak kullanılan proteinler gerek olursa enerji olarak da kullanılır. Proteinlerin kimyasal sindirimi midede başlar. Midede belirli basamağa kadar sindirimi yapılan proteinlerin sindirimi daha sonra ince bağırsakta devam eder. Ağızdan gelen besinler.

Yemek borusundan mideye geçerken pilor bölgesindeki bazı bezleri uyarır. Mide boşluğuna bezlerden salgılanan mide öz suyundaki enzimler, protein sindirimini başlatır.


Yağ Sindirimi


Sıvı ya da katı olarak sindirim sistemine alınan yağ, organizmada yapı ve enerji maddesi olarak kullanılır. Yağların kimyasal sindirimi ince bağırsakta başlar ve tamamlanır. Besin karışımı mideden ince bağırsağa geçerken onikiparmak bağırsağında sekretinin ve kolesistokinin hormonları salgılanır. Sekretinin uyarmasıyla pankreastan yağların sindirimi için lipaz enzimi salgılanır. Kolesistokinin hormonu ise an yoluyla karaciğeri uyararak, onikiparmak bağırsağına safra sıvısının salgılanmasını sağlar. Safra salgısı, yağları daha küçük parçalara ayırarak bir çeşit mekanik sindirim gerçekleştirir.

Karbonhidrat Yağ Protein Sindirimi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karbonhidrat Diyeti Listesi

Karbonhidrat Diyeti Listesi

Bulgur Karbonhidrat mı?

Bulgur Karbonhidrat mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Muz Karbonhidrat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Muz Karbonhidrat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Karbonhidrat Protein Yağ Zengin Besinler

Karbonhidrat Protein Yağ Zengin Besinler

Vücut Geliştirme Karbonhidrat

Vücut Geliştirme Karbonhidrat

Karbonhidratların Sindirimi Nerede Başlar

Karbonhidratların Sindirimi Nerede Başlar

Güncel

Biyoloji Karbonhidratlar

Biyoloji Karbonhidratlar

Karbonhidrat Görevleri ve Özellikleri

Karbonhidrat Görevleri ve Özellikleri

Karbonhidrat görevleri, insan vücudunda sayılamayacak kadar çoktur. Bilinen özelliklerinin yanında bilinmeyen daha birçok özelliği bulunan karbonhidratlar aslında gereği[...]

Gainer Karbonhidrat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gainer Karbonhidrat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gainer Karbonhidrat: Günümüzde obezite nedeniyle fazla kilolarından kurtulmak isteyen insanlar olduğu gibi ne yaparsa yapsın bir türlü kilo alamıyorum diyen kişilerin say[...]

Kompleks Karbonhidratlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kompleks Karbonhidratlar Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kompleks karbonhidratlar, canlıların yapısına katılan ve de canlılara enerji veren karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşiklere verilen genel isimdir. Karbonhi[...]

Karbonhidrat Sayımı Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Karbonhidrat Sayımı Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Karbonhidrat sayımı, Karbonhidrat sayımı diyabetli hastalar için öğün planlama yöntemidir. Bu yöntemi kullanan diyabetli hastalar gün içerisinde tükettiği besinlerdek[...]

Karbonhidratların Yapısı

Karbonhidratların Yapısı

Karbonhidratların yapısı, karbonhidratlar vücuda enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşikler olup hem de canlının yapısına kat�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6