Yiyeceklerin Karbonhidrat Değerleri Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Yiyeceklerin Karbonhidrat Değerleri Nelerdir?

Yiyeceklerin Karbonhidrat Değerleri

Yiyeceklerin karbonhidrat değerleri, özellikle diyet yapan kişiler açısından oldukça önemlidir. Günlük alınan karbonhidrat miktarının azaltılması, kişilerin aç kalmadan kilo vermesine yardımcı olmaktadır. Şişmanlık sebepleri arasında önemli bir yeri bulunan fazla besin alımının vücutta yağ birikimine yol açması kaçınılmazdır. Yağ birikimi ise daha çok tüketilen karbonhidratlı yiyeceklerin yakılmadan depo edilmesiyle oluşur. Normalde bir kişi günlük olarak 70-75 üniteyi geçmeyecek kadar karbonhidrat tüketmelidir. Bunun altındaki karbonhidrat tüketimi kişinin zayıflamasına, üzerindeki miktarlar ise kilo almaya yol açar. Uzmanlar, günlük olarak 40-50 ünite karbonhidrat alındığında kişilerin diledikleri kiloya inebileceğini belirtir. Bu yüzden karbonhidrat diyeti denilen diyet sıkça tercih edilmektedir. Bu diyet sırasında kişiler aç kalmadan zayıflayabilir. Unlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak, karbonhidrat değeri düşük, besleyici olan balık, yumurta ve peynir gibi yiyeceklere ağırlık vermek kilo vermeye yardımcı olur.

Çorbaların Karbonhidrat Değerleri

  • Tavuk suyu ve et suyu sade: 0
  • İşkembe çorbası: 10
  • Paça çorbası: 12
  • Sebze çorbası: 12
  • Şehriye çorbası: 17
  • Mercimek çorbası: 18
  • Mantar çorbası: 15
  • Tarhana çorbası: 17

Sebzelerin Karbonhidrat Değerleri (Pişmiş)

  • Patlıcan, kabak ve dolmalık biber: 4
  • Enginar, karnabahar, kıymalı ıspanak, kereviz: 6
  • Püre ıspanak, etli lahana dolması, pırasa: 8
  • Havuç: 9
  • Bamya: 10
  • Zeytinyağlı lahana dolması: 18
  • Taze bezelye, pirinçli ıspanak: 20
  • Mısır: 18

Çiğ Sebzelerin Karbonhidrat Değerleri

  • Taze soğan: 1
  • Kırmızı turp, maydanoz: 2
  • Yeşil biber: 3
  • Havuç, salatalık: 4
  • Domates: 6
  • Marul: 8

Bakliyatların Karbonhidrat Değerleri (100 gram)

  • Bakla: 47
  • Mercimek: 48
  • Bezelye: 45
  • Pirinç: 53
  • Fasulye: 52
  • Nohut: 50

Kırmızı Etlerin Karbonhidrat Değerleri (200 gram)

  • Et şiş, biftek, pirzola, bonfile ızgara: 0
  • Köfte ızgara: 1
  • Sebzeli kuşbaşı et: 6
  • Köfte tava: 8
  • Sade döner: 0
  • İskender döner: 28
  • Pide döner: 25

Tavuk Etlerinin Karbonhidrat Değerleri (400 gram)

  • Tavuk tava: 8
  • Tavuk çevirme, tavuk döner, tavuk haşlama: 0

Sakatatların Karbonhidrat Değerleri

  • 1 porsiyon beyin salatası: 8
  • 100 gram beyin haşlama ve beyin tava: 1
  • 200 gram yürek, böbrek ızgara: 1
  • 200 gram ciğer tava: 6
  • 200 gram ciğer ızgara: 3
  • 200 gram dil tava: 12

Şarküteri Ürünlerinin Karbonhidrat Değerleri

  • Sosis, sucuk, pastırma, jambon, salam: 1

Yumurtanın Karbonhidrat Değerleri

  • Yumurta 1 adet haşlanmış, sahanda: 0
  • 2 adet sade omlet: 1
  • 2 adet sebzeli omlet: 1
  • 2 adet patatesli omlet: 22
  • 2 adet menemen: 11

Süt Ürünlerinin Karbonhidrat Değerleri

  • 1 su bardağı inek sütü: 6
  • 1 su bardağı ayran: 5
  • 1 su bardağı keçi sütü: 13
  • 1 yemek kaşığı kaymak, krem şanti: 1
  • 250 gram yoğurt: 12
  • 100 gram kaşar, dil ve beyaz peynir: 1

İçeceklerin Karbonhidrat Değerleri

  • 1/4 litre kırmızı şarap: 2
  • 1/6 litre rakı, votka, viski, cin: 0

Mezelerin Karbonhidrat Değerleri (100 gram)

  • Çiroz, ançüez, lakerda: 1
  • Ciğer ezmesi: 3
  • Fava: 47
  • 1 tatlı kaşığı hardal: 2
  • 1 yemek kaşığı mayonez: 1
  • 1 adet limon: 6
  • 1 yemek kaşığı sirke: 1
  • 1 yemek kaşığı ketçap: 4

Kuruyemişlerin Karbonhidrat Değerleri (50 gram)

  • Fıstık, badem: 12
  • Leblebi: 16
  • Fındık: 13
  • Ceviz: 10
  • Patlamış mısır: 10
  • Kuru üzüm: 38
  • Kestane: 35
  • Cips: 10
  • Kuru incir: 6

Hamur İşleri ve Tatlıların Karbonhidrat Değerleri

  • 1 dilim ekmek: 12
  • Tost: 8
  • 50 gram makarna: 18
  • 50 gram sandviç: 25
  • 50 gram pilav: 10
  • 1 porsiyon baklava: 105
  • 1 adet simit: 25
  • 1 adet kesme şeker: 12
  • 1 porsiyon muhallebi: 30
  • 1 porsiyon meyveli pasta: 50
  • 1 porsiyon kremalı pasta: 62
  • 1 porsiyon dondurma: 20
  • 100 gram bitter çikolata: 24
  • 100 gram sütlü çikolata: 55
  • 1 porsiyon kek: 30
  • 1 tatlı kaşığı bal: 16
  • 1 tatlı kaşığı reçel: 14

Balıkların Karbonhidrat Değerleri

  • Izgara kılıç, kefal, istavrit, levrek, barbunya, çipura, trança: 0
  • Kalkan, kefal, hamsi, istavrit tava: 12
  • Karides, ıstakoz: 1
  • Karides tava: 8
  • 1 adet Midye dolma: 2
  • 8 adet Midye tava: 10
  • 8 adet haşlanmış midye: 1
  • Kalamar tava: 10

Meyvelerin Karbonhidrat Değerleri (1 adet)

  • 1 adet erik, incir: 4
  • Kayısı: 4
  • Şeftali: 12
  • Elma: 16
  • Armut: 18
  • Portakal: 17
  • Mandalina: 9
  • Greyfurt: 16
  • Muz: 22
  • Yeşil erik: 6
  • 100 gram Karpuz, kavun: 4
  • 100 gram üzüm: 9
  • 100 gram çilek, kiraz: 8

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karbonhidrat Sentezi Nedir?

Karbonhidrat Sentezi Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pilav Karbonhidrat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Pilav Karbonhidrat Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yumurtada Karbonhidrat Var Mıdır?

Yumurtada Karbonhidrat Var Mıdır?

Aşırı Karbonhidrat Tüketiminin Zararları?

Aşırı Karbonhidrat Tüketiminin Zararları?

9 Sınıf Biyoloji Karbonhidratlar

9 Sınıf Biyoloji Karbonhidratlar

Karbonhidrat Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karbonhidrat Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Karbonhidrat Formülü

Karbonhidrat Formülü

Güncel

Karbonhidrat Sayımı Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Karbonhidrat Sayımı Nedir ve Kaç Olmalıdır?