Yiyeceklerin karbonhidrat değerleri, özellikle diyet yapan kişiler açısından oldukça önemlidir. Günlük alınan karbonhidrat miktarının azaltılması kişilerin aç kalmadan kilo vermesine yardımcı olmaktadır. Şişmanlık sebepleri arasında önemli bir yeri bulunan fazla besin alımının vücutta yağ birikimine yol açması kaçınılmazdır. Yağ birikimi de daha çok tüketilen karbonhidratlı yiyeceklerin yakılmadan depo edilmesiyle oluşur. Normalde bir kişi günlük olarak 70-75 üniteyi geçmeyecek kadar karbonhidrat tüketmelidir. Bunun altında karbonhidrat tüketimi kişinin zayıflamasına, üzerindeki miktarlarda kilo almaya yol açar. Uzmanlar günlük olarak 40-50 ünite karbonhidrat alındığında kişilerin diledikleri kiloya inebileceğini belirtir. Bu yüzden karbonhidrat diyeti denilen diyet sıkça tercih edilmektedir. Bu diyet sırasında kişiler aç kalmadan zayıflayabilir. Unlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak, karbonhidrat değeri düşük, besleyici olan balık, yumurta ve peynir gibi yiyeceklere ağırlık vermek kilo vermeye yardımcı olur.