{ "title": "Sağlıklı Karbonhidrat", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/saglikli-karbonhidrat-610.jpg", "date": "20.01.2024 12:57:23", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Sağlıklı Karbonhidrat; Karbonhidrat tüketimi uzun süredir bazı çevrelerce sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışılmaktadır. Hatta bazı çevreler işi o kadar abartmıştır ki neredeyse karbonhidratların zehirli gıdalar oldukları konusunda açıklamalar yapmaya başlamışlardır. Fakat uluslararası sağlık örgütleri günlük tüketilen gıdalardan alınan kalorinin yüzde 40-60 oranında karbonhidrat içeren besinlerden alınması gerektiğini açıklamışlardır. Karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacını karşılayan besinlerdir. Eksikliğinin kalp krizi riskini arttırdığı bilinmektedir.

Peki karbonhidratlar nasıl alınmalıdır, sağlıklı karbonhidrat nedir, iyi karbonhidrat var mıdır?

Öncelikle karbonhidrat nedir; karbonhidratlar karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinin birleşmesi ile meydana gelen basit şekerlerdir. Patatesten, pirince günlük tüketilen besinlerin birçoğunda doğal olarak bulunurlar.

İyi ya da sağlıklı karbonhidrat nedir; İyi karbonhidrat lif yönünden zengin, düşük glisemik endekse sahip, kompleks karbonhidrat olarak adlandırılan ve doğal olarak metabolizmayı uyaran karbonhidrat türleridir. Yeşil sebzelerde, taze meyvelerde, tam tahıllı ekmekler ile kepekli ekmeklerde bolca bulunurlar. Doğal besinlerdir. Daha tok hissetmenizi sağlayarak daha az tüketmenize yardımcı olurlar. Vücut için gerekli olan enerjiyi sağlarken bedeni yormadan metabolizmanın düzenli çalışmasına yardımcı olurlar. Sodyumun bağırsaklardan kana geçişini sağlar. Bağırsakta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasında yardımcı olur.

Sağlıksız karbonhidratlar ise genellikle işlenmiş gıdalarda suni olarak yer. Direk kana karışır. Hücrelerde glikojen olarak depolanır ve yağa dönüşürler. Glisemik endeksleri yüksektir. Tüketildikten sonra kan şekerini yükselttikleri için doyma hissini azaltır, kısa bir zaman içinde yeniden açlık hissedilmesine neden olur, metabolizmayı yorar, halsizlik ve bağırsak sorunlarına yol açar. Kabızlık en bilinen ve en çabuk ortaya çıkan sağlıksız karbonhidrat sorunudur. Kötü karbonhidratlar kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olarak uzun süre tüketildiğinde damar sağlığını tehdit eder. Sağlıksız karbonhidratlar tüketildikten sonra tatlı yeme isteği meydana gelir. Bu istek kandaki insülin hormonun hızla yükselip hızla düşmesi yüzündendir.

Karbonhidratlar nasıl tüketilmelidir; Günlük beslenme düzeni içinde düşük glisemik endekse sahip karbonhidratlar öğünlerin içinde ya da yanında yer almalıdır. Düşük Glisemik Endekse sahip karbonhidratlar tercih edilmelidir. Rafine edilmemiş tam tahıl taneleri, beyaz pirinç yerine esmer pirinç tercihi, beyaz un yerine kepekli un tercihi sağlıklı beslenmeye yardımcı olacaktır. Salataya sirke eklemek glisemik endeksi yüzde 30 azaltır. Günde bir kaşık tarçın tüketimi kan şekerini düzenler.

Sağlıklı karbonhidrat glisemik endeks değerleri; 1 su bardağı süt 9 Gl, 1 porsiyon kuru erik 15 Gl, 1 porsiyon havuç 16 Gl, 1 porsiyon fasulye 33 Gl, Baklagiller 31 Gl, Bir Porsiyon şehriye 46 Gl, Bulgur 48 Gl.
" } ] }