{ "title": "Protein ve Karbonhidrat", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/protein-ve-karbonhidrat-1643.jpg", "date": "21.01.2024 11:45:30", "author": "Kadriye yılmaz", "article": [ { "article": "Protein ve Karbonhidrat: vücudumuzun yapı taşlarını oluşturmaktadır. Kişinin besin, gen, bağışıklık, büyüme hatta üremeye kadar tüm fonksiyonel birimlerinde görev alır. Birçok besinde bu iki yapı taşlarına rastlanmaktadır. Eksikliğinde veya fazlalığında bile önemli rahatsızlıklara yol açmaktadırlar. Şimdi bu iki önemli yapı taşlarına ayrı ayrı değinelim.

Karbonhidrat ve yapısı

Enerji verici, onarıcı ve düzenleyicidir. 1 gr karbonhidrattan 4.1 kalorilik enerji elde edilir. Yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen atomu bulundururlar. Karbonhidrat vücuda enerji sağlarken beyin ve sinir merkezilerinin işlevini yerine getirilmesine yardımcı olur. Karbonhidratlar, yağ ve proteinlere göre %4-5 oranında daha fazla enerji kaynağı olarak kullanılır. Beslenme uzmanları Karbonhidratı iyi-kötü olarak iki ana kategoriye ayırıyor. İyi olanı karbonhidrat bakımından zengindir. Fasulye, mercimek, patates, kayısı, elma böğürtlen, portakal, muz, üzüm, greyfurt, mısır, soğan, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek, kepek ekmeği, badem, havuç, sarımsak, patlıcandır.

Kötü karbonhidratlar ise

Beyaz şeker, gıdalara eklenen şeker, rafine tahılı ya da glikoz formunda çıkan karbonhidratlar grubudur.

Protein ve yapısı

Yapılarında karbon, hidrojen, oksijen ve azot bulunur. Enzimlerin yapı taşını oluşturur. Proteinler aminoasitlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Bilinen 22 aminoasidin 8 tanesi vücutta yapılamadığından elzem aminoasit adını alır. Enerji verici, onarıcı ve düzenleyicidir.

Protein saç telinden ayak parmaklarına kadar tüm hücrelerin önemli bir bileşenidir. Bunların %15'i gıdalar yoluyla alınan proteinlerden gelir. Protein büyüme, onarım ve üreme gibi vücudun ilerlemesini sağlayan bir bileşendir. Proteinde Karbonhidrat gibi ikiye ayrılır. Hayvansal ve bitkisel şeklindedir. Hayvansaldan alınan proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitleri içerir. Kırmızı ette, kümes hayvanlarında ve balık etinde bulunur. Bitkisel proteinde ise baklagiller, soya ürünü, yemişler ve tahıllar önemli yere sahiptir. Günlük olarak protein alınımı çocuklar ve hamilelerde önemli bir yere sahiptir. Mutlaka öğünlerde balık, süt, peynir, yumurta bulunulması gerekmektedir.

Proteinler yıpranan dokuların yenilenmesinde, kırmızı kan hücrelerinde, enzim ve hormon yapısında, bağışıklık da ve enerji sağlamada rolü bulunmaktadır.

Karbonhidrat ve proteini birlikte tüketmemiz bizleri hacimce ideal bir kas yapısına ulaştırabilir. Fakat aynı oranda alınan protein ve karbonhidrat eş değer olmaz. Bununla birlikte ayrı ayrı zamanlarda alınan karbonhidrat ve proteinler vücuda iki kat daha fazla etki yapmaktadırlar. Kaslarımızın ileri düzeyde çalışabilmesi için kaliteli protein grubu oluşturulmalı bununla birlikte enerjimiz için de karbonhidratları kaliteli olandan seçmeliyiz.

Besinlerdeki Protein ve Karbonhidrat değerleri
" } ] }