{ "title": "Protein Karbonhidrat", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/protein-karbonhidrat.jpg", "date": "19.01.2024 20:54:09", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Protein Karbonhidrat, Protein, saç telinden tutunda tırnaklara kadar, bütün hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşeni olmaktadır. Vücudun üretmiş olduğu enerjinin yaklaşık %5-%15'i, gıdalar aracılığıyla alınan protein maddelerindendir. Protein, canlıların hücre yapılarının temel taşı olarak bilinir. Bu nedenden dolayı protein adı verilir. Protein, Yunanca da ilk veya birinci anlamında kullanılan protos kelimesinden gelir. Her canlı kendine özgü bir protein bileşimine sahip olmaktadır. Özellikle de çocukluk döneminde yeterli olarak protein alımı sağlıklı bir gelişim için oldukça önemli bir husustur. Yetişkin kişilerdeyse, enerjinin yanı sıra hücrelerin onarımında protein mineraline ihtiyaç duyulur. Bütün hayvan ve bitki hücreleri bir miktar protein içerse de besinlerde bulunan protein miktarı çok farklı değerlere sahip olabilir. Bu nedendendir ki bir organizmadan diğer bir organ, kan ve doku yapısını direk olarak aktarmak oldukça zor gerçekleşir. Her hücrede beş bine yakın protein çeşidi vardır. Bunların çoğunluğu enzimlerden oluşur. İnsan organizmasında olan proteinlerin çeşitli görevleri bulunmaktadır. Katılmadıkları biyokimyasal olay yok denecek kadar azdır. Besin maddesindeki protein maddelerinin görevi, vücutta bulunan aminoasitleri uyararak vücuda has protein maddelerini oluşturur. Besin maddelerinde proteinin kalitesi, organizmanın ihtiyaç değişim göstermektedir. Proteinler kas yapımında ve doku tamirinde gerekli olan maddelerdir. Sadece karbonhidrat ve yağ miktarında bir yetersizlik söz konusu olduğu vakit vücut proteini bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bu şekilde bir oluşum söz konusu olduğunda, kaslarda ve zayıf dokularda kayıplar meydana gelecektir.