{ "title": "Pilav Karbonhidrat", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/pilav-karbonhidrat-2274.jpg", "date": "19.01.2024 00:34:41", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Pilav karbonhidrat; Pirinç pilavı, karbonhidrat ve yağ içeriği çok yüksek bir yemektir. Beyaz pirinç düşük lif içerir. Kan şekerinde ani oynamalara ve çok çabuk acıkmalara yol açar. Çok sık tüketilmemesi gereklidir. Pirinç, nişasta açısından zengin bir besindir. İçerdiği kalori miktarıyla enerji verir. Ayrıca içeriğinde B1, B2, C ve E vitaminleri barındıran pirinç, ayrıca potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko gibi sağlığımız üzerinde etkili olan mineralleri içerir. Pirinç kabuklarından ayrıldığı zaman besin değerini yitirir. Bu nedenle vücudumuza daha yararlı olması için kepekli pirinç tercih edilmelidir.

Karbonhidrat çeşitleri nelerdir?

Karbonhidratlar basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar, beyaz şeker ve bal gibi karbonhidratlardır. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar pirinç, ekmek, bulgur, erişte ve makarna gibi besinlerdir. Sağlıklı beslenmenin en temel kurallarından biri basit karbonhidrat ve şekeri azaltıp, yerine kompleks karbonhidratlara yer vermektir.

Karbonhidratın vücudumuzda faydaları nelerdir?

Karbonhidrat, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar, beyin ve sinir sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Beynin glikoz ihtiyacını karşılar. Karbonhidratlar yetersiz alınırsa glikoz bulamayan beyin, otomatik olarak kas dokusundan glikoz kullanmaya başlar. Ayrıca kepeği ayrılmadan hazırlanan tahıl ürünler, kalp hastalıkları, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalık risklerinin azaltılmasında etkili olur.

Karbonhidrat eksikliği nelere sebep olur?

Öncelikle B vitaminleri, bazı aminoasitler ve lif eksikliği görülür. Bunun yanında halsizlik, yorgunluk, depresyon, unutkanlık, sinir sistemi bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları proteinin vücut tarafından kullanılamaması nedeniyle yapım ve onarım azalma yetersiz lif alımından dolayı uzun vadede kanser ve kalp hastalıkları görülebilir.

Günde alınması gereken karbonhidrat miktarı ne kadardır

Sağlıklı bir beslenme için, besinlerin %45-%55'ini karbonhidrattan sağlamak gerekir. Kilo başına 2 gram kompleks karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Ancak beyaz ekmek ve şekerli gıdalar gibi basit karbonhidratlar, kana hızla karışarak kısa süreli tokluk verir. Çavdar, yulaf, tam buğday ekmeği, kepekli pirinç ve kepekli bulgur gibi kompleks karbonhidratlar kana daha yavaş karışarak daha uzun süre tokluk hissi vermektedir. Pirincin içeriğindeki bazı vitamin ve mineraller bu gıdaların besleyiciliğini arttırıyor.

Pilav karbonhidrat içeriği çok fazla bir besin olduğu için, çok fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Bir porsiyon pirinç pilavında 46 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
" } ] }