{ "title": "Makarna Karbonhidrat", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/makarna-karbonhidrat-9932.jpg", "date": "21.01.2024 16:40:22", "author": "funda başlama", "article": [ { "article": "Makarna karbonhidrat bakımından zengin bir besindir. İrmik ya da una yumurta karıştırılarak elde edilen kuru hamur ve bu hamurla yapılan yemeklere makarna deniyor. Makarna ekmek grubundan olan, protein ve B vitamini açısından da oldukça zengin bir tahıldır. 1 dilim ekmek 2-3 yemek kaşığı makarnaya tekabül eder.

Kilo vermek isteyenlerin ilk yaptığı şey karbonhidrat tüketimini kısıtlamak oluyor. Çünkü rafine edilen karbonhidratlar, yani işlenmiş tahılların tüketimi ve şeker tüketimi düşürüldüğünde kalori alımı kendiliğinden azalmış oluyor. Kalorinin azalması kilo kaybetmek açısından çok önemli olsa da karbonhidratların vücudun yakıtı görevi gördüğünü unutmamak gerekir. Karbonhidratların vücudumuzdaki en önemli görevi kan şekerini ayarlayıp beynin glikoz ihtiyacını karşılıyor olması. Vücut yeterince karbonhidrat alamazsa beyin, yeterli glikozu bulamayıp direkt kas dokusundaki glikozu kullanmaya başlıyor. Buda vücudumuzdaki kas miktarının azalmasına ve sağlıksız zayıflamaya neden oluyor.

Fakat bunun yanında sporcular ve vücut geliştirme sporu yapanların en büyük destekçi yemeği makarnadır. Makarna karbonhidratı kompleks karbonhidrattır. Bu nedenle kolayca hazmedilir ve vücutta çabucak parçalanarak enerjiye dönüşür. Böylece sporcuların en büyük gereksinimini karşılar.

Makarna karbonhidrat değeri yüksek bir tahıl olduğundan kan şekerini hızlı yükseltir bu nedenle şeker hastaları tarafından çok dikkatli tüketilmelidir.

Makarna karbonhidrat değeri, makarnanın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
Yukarıdaki değerler makarnanın çiğ haldeki karbonhidrat değerleridir. Pişmiş makarna değerleri ise şöyledir.
Makarna yapımında kullanılan soslarda makarna karbonhidrat değerini etkilemektedir. Kısacası makarna karbonhidrat miktarı yüksek olduğundan günlük enerji ihtiyacımızı karşılar ancak dengeli ölçülerde alınmalı, aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aksi taktirde faydadan çok zararı olmaktadır.
" } ] }