{ "title": "Kompleks Karbonhidratlar", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/kompleks-karbonhidratlar.jpg", "date": "19.01.2024 21:16:59", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "Kompleks karbonhidratlar, canlıların yapısına katılan ve de canlılara enerji veren karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşiklere verilen genel isimdir. Karbonhidratlar ilk olarak enerji verici olarak kullanılmak üzere tercih edilirler. Karbonhidratların birden fazlası, canlılar için ana besin kaynaklarıdır. Karbonhidrat yeşil bitkilerde fotosentez sonucu oluşurlar. Otçul hayvanlar karbonhidrat ihtiyaçlarını bitkilerden, etçil hayvanlar ise otçullardan karşılarlar. Vücutta 1 gr karbonhidratın yanması sonucu 4 kalori meydana gelir.

Karbonhidratların görevleri
Karbonhidrat eksikliği nelere neden olur?

İlk olarak B vitamini, amino asit ve lif eksiklikleri görülebilir. Bunun yanı sıra halsizlik, yorgunluk hissi, depresyon hali, unutkanlık, sinir sisteminde işlev bozuklukları, sindirim sisteminde rahatsızlıklar, protein vücut tarafından kullanılmadığı için yapım ve onarımda düşüş, yetersiz miktarda lif alımından dolayı uzun sürede kanser ve kalp rahatsızlıkları görülebilir.

Karbonhidrat çeşitleri

Glikoz

En basit şeker olarak tanımlanan glikoz bitkide fotosentez sonucunda meydana gelir. Glikozun fazla olanı bitkilerde nişasta, hayvanlarda ise glikojene dönüşerek depolanır.

Nişasta

Sadece bitkilerde de depo besin maddesi olarak kullanılır. Fazla sayıda glikoz molekülünün bir araya gelerek oluşturdukları yapı birimidir. Arpa, buğday, patates tarzı besin maddelerinde görülür. Suda çözünmezler. Hücre zarındaki deliklerden geçemeyecek kadar büyük parçacıklar halndedirler. Hayvanlar nişastayı sindirim olayı sırasında glikoza dönüştürerek kullanabilirler.

Selüloz

Bitki, mantar veya bakteri hücrelerinde hücre zarının dışında bulunan hücre çeperi selülozdan meydana gelir. Selüloz hayvan hücrelerinde yoktur. Aynı zamanda hayvanlarda selülozun sindirimi gerçekleştirilmez. Yalnızca geviş getiren hayvanların bağırsaklarında bulunan bakteriler selülozu sindirimde bulunabilir.

Glikojen

Hayvan hücresinde ve mantar hücresinde glikozun fazlası glikojen olarak depolanır. Bitkilerde glikojen oluşmaz. Hayvanlarda glikozun fazlası kas veya karaciğerde glikojen adı altında depo edilir. Kandaki glikoz seviyesi düşer ise glikojen glikoza dönüşerek kana dahil olur.

Kompleks karbonhidratların faydaları nelerdir?
Kompleks karbonhidratların faydaları nelerdir?

Kompleks karbonhidratlı besinler bizler, vücudumuzun daha sağlıklı formda ve zinde olmasında yardımcı olan besinlerdir. Kompleks karbonhidratlar vücudumuz için gerekli olan vitamin lif mineral tarzı besinleri sağlarlar. Genellikle kompleks karbonhidratları sporcular ve diyetteki insanlar ölçülü miktarda kullanarak vücutlarını daha iyi bir hale getiriler.

" } ] }