{ "title": "Kompleks Karbonhidratlar Nelerdir", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/kompleks-karbonhidratlar-nelerdir-5765.png", "date": "19.01.2024 10:05:39", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kompleks Karbonhidratlar Nelerdir, Tam tahıllı ekmek, yeşil sebzeler, kepek gevrekleri, taze meyve kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır. Kompleks karbonhidratlı besinler, vücudumuzun daha sağlıklı, zinde ve formda olmasında yardımcı olan besinlerdir. Kompleks karbonhidratlar vücudumuz için gerekli olan lif, vitamin, mineral, tarzı besinleri sağlarlar. Çoğunlukla kompleks karbonhidratları sporcular ve diyetteki bireyler ölçülü miktarda kullanarak vücutlarını daha iyi bir duruma getiriler.

Kompleks karbonhidratlar, kimyasal yapıları ve lifli olmaları nedeniyle vücudumuzu, sindirirken daha çok çalışmaya zorlarlar ve enerji daha uzun bir zamanda açığa çıkar. Çoğunlukla kompleks karbonhidratlar doğal durumlarında veya ona çok yakındırlar.

Kompleks karbonhidratlar tercih sebepleri nelerdir?
Yüksek miktarda kompleks karbonhidrat taşıyan besinler
Kompleks karbonhidratlar nasıl tespit edilir? Glisemik indeks, bir karbonhidratın ne kadar hızlı parçalara ayrılıp ne kadar hızlı bedene girdiğiyle ilgili bilgi verir; eğer hızlı parçalanır ve hızlıca bedene girerse o besinin glisemik indeksi yüksektir. Bu sebeple bir gıdanın glisemik indeksi yanında alındığı gıdalarla arttırılabilir veya azaltılabilir. Yalnızca bir sofra şekeri yerine, sofra şekeriyle beraber alınan protein ve yağ, o şekerin total glisemik indeksini düşürecektir. Genel görüş itibariyle 50 altındaki değerleri düşük, glisemik indeks 70 üzerindeki değerler ise yüksek glisemik indeksi ifade etmektedir. Bu sayıların manası ise; örneğin aldığınız besinin glisemik indeksi %10 ise bu demektir ki o besin kan şekerini aynı ölçüde alınan saf şekere göre ancak %10 oranında arttırabilir.

Basit karbonhidratlar, glisemik indeksi yüksektir, lakin besin değeri düşüktür. Kompleks karbonhidratların ise glisemik indeksi düşük, lakin besin değeri daha yüksektir. Basit karbonhidratlar 2-3 glukoz molekülünden oluştuğundan çabuk parçalanırlar. Bu sebeple de kana hızlı geçerler. Ancak yine bu sebeple çok fazla besin değerleri olduğu söylenemez. Kompleks karbonhidratlar, bir zincir şeklinde birbirine bağlanmış en az 3 glukoz molekülü içermektedirler.

Glisemik indeks yalnızca karbonhidratların bir özelliğidir. Yağlarda ve proteinlerde glisemik indeks olmaz. Ancak beslenme sırasında karbonhidratlarla beraber yağ ve protein alınırsa, karbonhidratlar kan şekerini daha kolay yükseltir. Sağlıklı beslenmek için kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratların düzenli bir biçimde alınması gerekir. Basit karbonhidratlar doğal olmadıkları için, tüketiminden kaçınılmalıdır. En doğrusu doğal besinlerden kompleks karbonhidrat tüketimi yapmaktır.
" } ] }