{ "title": "Karbonhidratların Sindirimi Nerede Başlar", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidratlarin-sindirimi-nerede-baslar.jpg", "date": "23.01.2024 03:38:32", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Karbonhidratların sindirimi nerede başlar, kimyevi maddelerin sindirilmesi ile alakalıdır. Canlıların hayatlarını sürdürebilmeleri amaçlı gereken maddeleri vücutlarına ya da hücrelerine almaları olayına beslenme denir. Beslenme olayında, dışarıdan edinilen maddelere besin denir, Besinler, organik olmayan besinler (Su ve madensel tuzlar) ve organik besinler biçimde 2 grupta toplanabilirler.

Ototrof canlılar, dışarıdan yalnızca organik olmayan besin alırlar. Aldıkları organik olmayan maddelerden, yaşamları amaçlı gereken organik maddeleri fotosentez ya da kemosentezle kendileri yaparlar. Bu sebeple sindirici sistemleri yoktur. Heterotrof olan canlılar hem bir organik olmayan hem bir de organik besinleri hazırlıklı biçimde alırlar. Dışarıdan edinilen kocaman parça parça besinlerin, ağız, mide ve az da olsa ince bağırsaklarda fizyolojik biçimde daha minik parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir. Edinilen kocaman moleküllü besinlerin enzimler sayesinde, daha minik moleküllere parçalanması olayına ise kimyevi sindirim denir. Yediğimiz besin maddelerinde yer alan, su, madensel tuzlar, vitaminler, glikoz, fruktoz, galaktoz, amino asitler, içki benzeri minik maddeler sindirime uğramaz. Yağlar, disakkarit, polysakkarit benzeri karbonhidratlar, proteinler ve nükleik asitler kimyevi sindirim ile hücre zarından geçebilecek minik moleküllere parçalanırlar. Kimyevi sindirim, ağız, mide, ince bağırsaklarda olabilir. Karbonhidratların birçok vücuda nişasta, glikojen ve karmaşık şekerler biçimde girer. Bu bileşikler, glikoz benzeri kolay şekerlerden meydana gelir. Nişasta ve glikojen birçok glikoz moleküllerinin bağlanmasıyla meydana gelen çok kocaman moleküllerdir. Çay şekeri olan sakkaroz karmaşık bir şekerdir. Sakkaroz moleküllü 2 tane altı- karbonlu şeker molekülünün bağlanmasından meydana gelir. Besin biçimde hayvan vücuduna giren enerji kaynaklarının en başında karbonhidratlar yer alır.

Karbonhidrat sindirimi, tükrükteki bir enzimin tesiriyle başlar. Bu enzim amilazdır. Amilaz nişastayı etkiler. Amilazın dahil olmak üzere meydana geldiği enzim grubuna karbohidraz denir. Amilaz nişasta molekülündeki bağları parçalar ve bu parçalanma neticesi olan maddelere tükrüğün su moleküllerini etkiler.

Amitaz.

Nişasta + su ---Şeker (Maltoz)

Enzim ortamın asit ya da baz (PH) konsantrasyonuna göre gösterişli olabilir. Tükrükteki amilaz tek bazik ortamda etkilidir. Mide öz suyu çok asitlidir. Amilazın faaliyeti asitli ortamda durduğu amaçlı, midede nişastanın sindirimi yapılmaz.

Tükrükteki Amilaz Karbonhidratlar + Su ----------------> Monosakkaritler.

Karbonhidratların Sindiriminde vazife alan Enzimlerin tipik ismi Karbonhidratazdır.

Ağızda: Dekstrin + Maltoz (Pityalin)

Midede: Karbonhidrat Sindirimi konusunda Enzim salgılanmaz.

İnce Bağırsaklarda: Onikiparmak bağırsağına salgılanan pankreas öz suyundaki amilaz ile, nişasta, glikojen ve dekstrin disakkaritlere (Maltoza) parçalanır.

Nişasta Amilaz Glikojen + Su --------- > Maltoz Dekstrin.

İnce bağırsak bezlerinden salgılanan maltaz, laktaz, sakkaraz enzimleriyle disakkaritler monosakkaritlere parçalanır.

Maltaz Maltoz + Su ---- > 2 Glikoz Laktaz Laktoz + Su ------> Glikoz + Galaktoz Sakkaraz Sakkaroz + Su --------> Glikoz + Fruktoz.

Karbonhidrat Sindirim ürünü glikoz, fruktoz ve galaktozdur.
" } ] }