{ "title": "Karbonhidratların Kimyasal Sindirimi", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidratlarin-kimyasal-sindirimi-3289.jpg", "date": "21.01.2024 03:40:43", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "Karbonhidratların Kimyasal Sindirimi: Büyük molekül halinde alınan besin ilk önce ağızda diş yardımı ile fiziksel sindirime geçer. Fiziksel sindirim sonucu küçük parça haline gelen karbonhidratlar, yağlar daha sonra sindirim sistemindeki farklı bölümlerin de kimyasal sindirime uğramaktadırlar. Kimyasal sindirim hormonların kontrolü ile salgılanan enzimlerle gerçekleşir. Kimyasal sindirim hidroliz reaksiyonu olduğu için enzimler ile suda kullanılır. Sindirim sonucunda oluşan besin monomerleri daha sonra kanda emilerek hücrelere ulaştırılır. Kana alınırlar. Vitamin ve mineral sindirilmez ama karbonhidrat sindirilmek zorundadır.

Karbonhidratların Kimyasal Sindirimi Nasıl Olur?

Karbonhidrat bütün canlılar için birinci dereceden enerji verici olarak bilinir ve kullanılır. Polisakkarit ve disakkarit halinde alındığında, sindirilip monosakkaritlere ayrılırlar. Polisakkaritler önce disakkaritlere daha sonra monosakkaritlere ayrılır. Karbonhidratlar glikoz, galaktoz gibi monosakkaritlere dönüştükten sonra emilebilir. Karbonhidratların sindirimi önce ağızdan başlar. Tükürük içinde bulunan Amilaz enzimi (Pityalin) enzimi nişasta ve glikojene etki edip maltozu parçalar. Tükürük enzimin aktifliğini sağlar. Yemek borusundan mideye inen karbonhidrat midede kimyasal sindirime uğramaz. Mide içinde HCI sayesinde ortam asidik olduğu zaman karbonhidratların sindirimini sağlayan enzimler midede görev yapmaz. Mideden karbonhidratların sindirimi enzim salgılamaz. Asitli besin karışımı mideden ince bağırsağa geçeceği zaman on iki bağırsağı kana salgıladığı sekretin hormonu ile pankreas bezine uyarı verir. Disakkaritleri sindiren enzim ince bağırsak tarafından üretilir. Ağız ve ince bağırsak polisakkaritlerin sindirim sonucu maltozlar ve disakkaritler ince bağırsakta yani monosakkaritlerine parçalanır. Yani karbonhidratlar ince bağırsakta sindirilir. Monosakkaritler basit şekerler, tek şekerler, Monosakkarit olarak bilinmektedir. Disakkaritler ise çift şekerlidir. İnsan ve hayvanların yedikleri disakkarit denir. Polisakkaritler çok şekerlidir.
" } ] }