{ "title": "Karbonhidratlar Kaç Grupta İncelenir", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidratlar-kac-grupta-incelenir-2939.jpg", "date": "21.01.2024 12:49:03", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Karbonhidratlar Kaç Grupta İncelenir; Karbonhidrat, hidrojen, karbon ve oksijen atomlarından oluşan organik bileşikler olarak adlandırılmaktadır. Karbonhidrat, insan ve hayvan vücudunda glikojen, bitkilerin yapısında ise selüloz ve nişasta olarak bulunmaktadır.

Karbonhidratlar Kaç Grupta İncelenir; Karbonhidratlar üç ayrı grupta incelenmektedir

Monosakkaritler, su ile küçük birimlere parçalanamadıklarından dolayı, basit şekerler, tek şekerler ve monozlar adında bilinmektedir. Karbonhidratların en küçük birimi olarak bilinmektedir. Kimi monosakkaritler tatlıdır. Halkalı ya da zincir yapısına sahip olup, genel olarak 3-6 arasında karbon atomu taşımaktadırlar. Modüllerinde Latince karbon sayılarının sonuna -oz eki getirilerek gruplandırılmaktadır. Üç karbonlu olanlara trioz, dört karbonlu olanlar tetroz, beş karbonlu olanlara pentoz ve altı karbonlu olanlar heksoz adlarını almaktadırlar. Riboz ve deoksiriboz 5 karbonlular arasında yer almaktadır. Besin kaynağı bakımından önemli olan heksozların arasında yer alan 6 karbonlular ise glikoz, fruktoz ve galaktozdur.

Disakkaritler, çift şekerler olarak bilinmektedir. Disakkaritler, iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşmaktadır. Bu bağlanma da bağ sayısı kadar su ortaya çıkmaktadır. Buna ise dehidrasyon sentezi denilmektedir. İnsanların ve hayvanların yedikleri disakkaritler, sinidirm sistemi içerisinde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılmaktadır. Canlılar da en çok bulunan disakkaritler ise sükroz diğer adı ile sakkaroz, maltoz ve laktozdur. Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz ise hayvanlardan ve insanlardan sağlanmaktadır.

Polisakkaritler, birden fazla ya da ayrı glikoz molekülünün glikozit bağı birleşmesiyle oluşmaktadır. Glikoz birimlerinin farklı şekilde bağ kurması, polisakkaritler arasında farklı özellikler doğmasına sebep olmaktadır. Bu durumda kohezyonu desteklemektedir. Polisakkaritler tatsız olmakla birlikte, suda erimezler. En önemlileri; glikojen, nişasta, selüloz ve kitin olarak bilinmektedir. Çok sayıda glikoz molekülü birleşmesi sonucunda türeme göstermişlerdir. Meydana gelişlerinde farklılıklar gösterdiğinden aradaki fark, glikoz moleküllerinin sayısı ve birbirleri ile farklı bağlanış biçimlerinden kaynaklıdır.
" } ] }