{ "title": "Karbonhidrat Yağ Protein", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-yag-protein.jpg", "date": "20.01.2024 15:31:15", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Yağ Protein, maddeleri vücut sisteminin gerekli gördüğü maddelerden olmaktadır. Karbonhidrat yağ protein düşünebilmek amacıyla, görebilmek için, duyabilmede, dokunabilmede, hayatta kabilmek için yiyeceklere ihtiyacımız olmaktadır. Vücudumuzun düzenli olarak fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereken enerjiyi yediğimiz yiyeceklerden içtiğimiz sıvılardan alırız. Her bir dokunun yapı taşını meydana getiren, onların varlıkları sürdürmesine yardımcı olan besinleri hayatımız boyunca vücudumuza almamız gerekmektedir. İşte bu hususta karbonhidrat yağ protein alımına ihtiyaç duyarız.

Karbonhidrat

Proteinler vücudumuzun yapı taşlarını oluştururken hareket etmeyi düşünmemizi sağlayan enerjiyi karbonhidrat minerallerinden alırız. Karbonhidratların bazılarına nişasta adı verilir. Karbonhidratlar süreli enerji sağlarken vücuda alınan diğer maddeler ise bunlara şeker adı verilir vücuda daha kısa zaman içerisinde daha fazla enerji sağlar ama uzun süreli olmadan kısa sürede vücudumuzda yok olur. Karbonhidrat maddelerden zengin bir beslenme programı izleyen kişiler, normal yağ ve proteinden zengin diyet alanlara göre daha uzun süre yorulmadan çalışırlar. Karbonhidrat yapısına göre monosakkarit madde, disakkarit madde, oligosakkarit madde ve polisakkarit madde şeklinde sınıflandırılmaktadır. Karbonhidrat kaynakları genel itibariyle basit olarak ve kompleks şekilde ayrılmaktadır. Basit şekerler çabuk emilir ve kan şekerinde ani yükselme ve düşüşe sebep olurlar. Çay şekeri, süt şekeri, meyve şekeri, bal ve reçelde bu gruba dahil olmaktadır. Bileşik olan karbonhidratların sindirimi daha uzun sürmektedir. Kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olarak gerçekleşir. Tahıl maddeleri, kuru baklagiller ve sebzeler bu gruba dahil olmaktadır.

Yağ

Gün içerisinde fazla enerjiye gerek duyulan faaliyetler yaptığımız zaman veya uzun süre aç kaldığımız zamanlar olmuştur. Bu gibi durumlarda karbonhidratlardan sağlanan enerji miktarı yetersiz gelir. Karbonhidratların yetersiz olduğu durumlarda gerekli olan enerji maddesi yağlardan sağlanmaktadır. Yağ; karbonhidratlardan daha fazla enerji içermesine rağmen vücut öncelikli olarak enerji ihtiyacını karbonhidratlardan sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yağlar bazı hayvanların deri altında depolanır ve bu şekilde onların soğuktan korunmasına da yardımcı olmaktadır. Yağ, genel olarak şişmanlık nedeni gösterilmekte olup, kötü bir üne sahip olsalar bile insan bu besin maddesi olmadan hayata devam edemez. Yağlardan elde edilen enerji karbonhidratlarla telafi edilse de A vitamin, D vitamini, E vitamini ve K vitaminlerinin bağırsakta çözülerek kana geçebilmesi için vücut belirli oranda yağa ihtiyaç duyar. Yağda eriyen vitamin maddelerinin vücutta emilim ve taşınmasından farklı yağların diğer görevleri de Yağların iyi bir enerji kaynağı olması. Aynı miktardaki karbonhidrat maddesi ve protein maddesinden 2 katı daha fazla kaloriye sahip olması. Yağlar, insan vücudunda oluşmayan ve vücut için gerekli görülen maddelerin vücuda alınmasını sağlamaktadır.

Protein

Vücudumuzda bir yara ya da kesik olduğu zaman, zaman içerisinde bu yaranın kapandığını herkes bilir. Oluşan yaraların ya da kesilen yerlerin iyileşmesi protein maddeler sayesinde olur. Büyüme ve gelişmeyi sağlayan protein maddelerinin öncelikli olan görevi yapıcı ve onarıcı olmasıdır. Proteinler kas ve kemiklerin yapısına girer, yapım görevini devam ettirir, yaraları iyileştirerek onarım görevini yapar. Saç ve tırnaklarımızın uzamasında da proteinlerin etkisi olmaktadır. Bunun yanı sıra mikroplara karşı vücudun dayanıklılığına yardımcı olmaktadır. Protein esansiyel aminoasitlere göre ölçülmektedir. Proteinler kas yapımında ve doku tamirinde gerekli olan maddelerdir. Sadece karbonhidrat ve yağ miktarında bir yetersizlik söz konusu olduğu vakit vücut proteini bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bu şekilde bir oluşum söz konusu olduğunda, kaslarda ve zayıf dokularda kayıplar meydana gelecektir.
" } ] }