{ "title": "Karbonhidrat Sindirimi", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-sindirimi.jpg", "date": "20.01.2024 06:30:32", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Sindirimi, Karbon, hidrojen ve oksijen atomları içeren organik bileşiklerin genel adıdır. Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkaller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanmaktadır. Bütün canlı hücrelerin de bulunmaktadır. Doğa da büyük moleküller halinde bulunur. Vücuda alınan bu büyük moleküllerin hücrelere iletilmesi için canlı tarafından sindirilmesi ve uygun moleküler büyüklüğe kadar parçalanması gerekmektedir. Karbonhidratlar birinci dereceden enerji olarak kullanılırlar. Vücudumuz da en çok bulunan üçüncü besin maddesi karbonhidratlardır. Su ve bazı minerallerin vücutta tutulmasına yardımcı olurlar. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek kas kaybını azaltırlar. Kompleks karbonhidratlar sindirimi çok yavaş olduğu için kan şekerini hemen yükseltmezler. Karbonhidrat eksikliği ciddi hastalıklara sebep verdiğinden dolayı uzun süreli diyetlerde önerilmemektedir. Kısa süreli ve çabuk kilo verilecek diyetlerde karbonhidratlı yiyecekler vücuda alınmadan, sadece protein ağırlıklı beslenme ile yapılır. Beynin en önemli çalıma kaynağı karbonhidratlardır. Bu da kişide unutkanlık, sinir sisteminde bozukluklar, huzursuzluk, depresyon, halsizlik ve yorgunluk, unutkanlık, lif alımının yeterince olmamasından dolayı ileri durumlarda kanser ve kalp hastalıkları, vücuttaki hastalıkların tedavisinde aksamalar görülebilmektedir.