{ "title": "Karbonhidrat Sindirimi", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-sindirimi.jpg", "date": "20.01.2024 06:30:32", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Sindirimi, Karbon, hidrojen ve oksijen atomları içeren organik bileşiklerin genel adıdır. Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkaller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak tanımlanmaktadır. Bütün canlı hücrelerin de bulunmaktadır. Doğa da büyük moleküller halinde bulunur. Vücuda alınan bu büyük moleküllerin hücrelere iletilmesi için canlı tarafından sindirilmesi ve uygun moleküler büyüklüğe kadar parçalanması gerekmektedir. Karbonhidratlar birinci dereceden enerji olarak kullanılırlar. Vücudumuz da en çok bulunan üçüncü besin maddesi karbonhidratlardır. Su ve bazı minerallerin vücutta tutulmasına yardımcı olurlar. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek kas kaybını azaltırlar. Kompleks karbonhidratlar sindirimi çok yavaş olduğu için kan şekerini hemen yükseltmezler. Karbonhidrat eksikliği ciddi hastalıklara sebep verdiğinden dolayı uzun süreli diyetlerde önerilmemektedir. Kısa süreli ve çabuk kilo verilecek diyetlerde karbonhidratlı yiyecekler vücuda alınmadan, sadece protein ağırlıklı beslenme ile yapılır. Beynin en önemli çalıma kaynağı karbonhidratlardır. Bu da kişide unutkanlık, sinir sisteminde bozukluklar, huzursuzluk, depresyon, halsizlik ve yorgunluk, unutkanlık, lif alımının yeterince olmamasından dolayı ileri durumlarda kanser ve kalp hastalıkları, vücuttaki hastalıkların tedavisinde aksamalar görülebilmektedir.

Karbonhidratlar içeriğindeki lifler sayesinde bağırsak sistemini düzene koyan gıdalardandır. Karbonhidrat içeren gıdalar arasında en başta bulunan hepimizin bildiği gibi tahıllar ve ekmekler gelmektedir, mısır gevreği, pirinç, arpa, yulaf, makarna, yüksek karbonhidrat içeren besinler arasında bulunmaktadır. Meyvelerden kayısı, hurma, muz, yaban mersini, incir, üzüm, elma, portakal, armut, ananas, çilek, karpuz ve kuru üzüm bulunmaktadır. Baklagiller içinden ise nohut, kuru fasulye, börülce, bakla yüksek miktarda karbonhidrat taşıyan kuru gıdalardır. Bazı kök sebzelerden olan patates, havuç, mısır ve tatlı patates de bu grup içerisinde yer almaktadır. Basit karbonhidratlı gıdalar da bulunmaktadır. Yüksek miktarda kompleks karbonhidrat taşıyan besinler de bulunmaktadır. Bu besinler bize sağlıklı olmayı ve formda kalmayı sağlarlar. İçerilerinde yeteri kadar vitamin, mineral ve lif bulunmaktadır. Bu besinler arasın da kepek, yulaf, mısır, arpa, karabuğday, mısır unu, tam tahıllı gevrek, bezelye, müsli, fasulye ve mercimektir. Süt ve süt ürünleri yüksek yağ ve protein içerikleriyle bilinirler. Yağsız süt, diyet yoğurt, çikolatalı süt yüksek karbonhidrat içeren ayrıca protein kaynaklı gıdalardır. Bütün çikolata, şeker ve şekerlemeler, kurabiyeler de karbonhidrat içeriği fazla olan gıdalardır.

Karbonhidrat Sindirimi, tükürük de bulunan bir enzim sayesinde ağızda başlamaktadır. Bu enzimin adı amilazdır. Amilaz nişastayı etkiler. Dahil olduğu enzim grubu karbohidrazdır. Amilaz nişasta molekülündeki bağları parçalayarak bu parçalanmada oluşan maddeleri tükürüğün su moleküllerini etkiler. Enzim içerisinde bulunan ortamın asit veya baz konsantrasyonuna göre etkili olur. Tükürükteki amilaz sadece bazik ortamda etkili olmaktadır. Mide öz suyu çok asitlidir. Amilazın etkinliği asitli ortamda durur, bundan dolayı midede nişastanın sindirimi yapılmaz. Karbonhidrat sindirimi, ince bağırsakta tamamlanır. Amilaz enzimi ile meydana gelen maltoz ince bağırsakta özel bir enzim ile glikoza çevrilir. Ağızda parçalanan nişasta pankreastan gelen amilazın etkisi ile ince bağırsakta sindirilir.
" } ] }