{ "title": "Karbonhidrat Sayımı", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-sayimi.jpg", "date": "19.01.2024 16:58:47", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Karbonhidrat sayımı, Karbonhidrat sayımı diyabetli hastalar için öğün planlama yöntemidir. Bu yöntemi kullanan diyabetli hastalar gün içerisinde tükettiği besinlerdeki karbonhidrat miktarını hesaplayarak ona göre öğün planlaması yaparak kandaki şeker oranını dengede tutabilir. Örneğin etkili insülin kullanan diyabet hastaları, karbonhidrat sayımı ile bir ünite insülinde vücutlarına ne kadar karbonhidrat aldıklarını öğrenebilirler. Bununla birlikte yemek yemeden önce kan şekerini ölçtüklerinde karbonhidrat miktarına göre insülin dozunu da ayarlayabilirler.

Karbonhidrat sayımı, diyabet hastaları için öncelikli bir diyet değildir. Diyabet hastaları için önemli olan beslenme şekillerindeki kan şekerini belirleyen karbonhidrat miktarını bilmeli, hangi besinlerde ne kadar karbonhidrat var ve hangi oranda bu gıdalardan tüketeceğini bilmelidir. Bunun için diyabet hastası olan kişi gerekli bilgileri almalı bunu pratiğe dönüştürerek beceri kazanması gerekmektedir. Diyabetli bu karbonhidrat sayımı yöntemi ile tıbbi beslenme tedavisinin ulaşması gereken noktaya öğün planlayarak yardımcı olmaktadır. Bu yöntemi öğrenen ve kullanan diyabetliler, diyabetin kendilerine verdikleri yükten kurtularak beslenme alanını rahatça genişletebilirler ve rahatça tüketim yaparlar.

Karbonhidrat sayımı üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada diyabetli kişi öncelikle karbonhidrat hakkında bilgi toplamalı, besinlerdeki miktarları gibi konularda bilgi alır. Bu bilgilerden yardım alarak güm içinde tükettiği besinlerdeki karbonhidrat miktarını hesaplayarak bir öğünde ne kadar karbonhidrat almış bunu hesaplar. İlk iki aşama bu şekilde oluşmaktadır. İlk aşamalar çok önemlidir ve yararı çoktur. Bunu örnekle açıklarsak, diyabetli kişi gün içerisinde farklı öğünlerde öğün öncesinde ve sonrasında kan şekerinin ölçümünü yapar ve tıbbı tedavinin ve beslenme tedavisinin kan şekerinde yaptığı etkiyi düzenler. Mesela akşam öğününde yemekte tüketilen besinler karbonhidrat miktarları uygun ise ancak yemekten sonrası ölçümde kan şekeri istenen seviyenin üstünde ise tıbbı tedavide bir değişikliğe gidilmesi lazımdır. Tabi bu değişikliği kendimiz değil doktorumuza danışarak, ondan yardım almak gerekmektedir. Yine aynı şekilde öğünde tüketilen besinlerde değişiklik ve fazlalıktan dolayı karbonhidrat miktarlarındaki değişiklik kan şekeri seviyesini etkiliyor ise aldığımız besinlerde değişiklik yapmayı gerekmektedir.

Karbonhidrat sayımının son aşamasında diyabet diyetisyenin yardım alınmalı verdiği bilgilere uyarak süreç alan bir aşamadır. İlk aşamalardan toplanan bilgiler ve kazanılan tecrübe üçüncü aşama ile birleştirilerek günlük hayatımızda diyabetin etkisini sıfıra indirmek mümkün olacaktır. Üçüncü aşamada karbonhidrat miktarı ile aldığı insülin ya da şeker ilacı oranını birlikte oranlaması anlamına gelmektedir. Bunun için diyabet diyetisyeni ile görüşerek bir program ile çalışması gerekmektedir. Bu şekilde diyabetli kişi kan şekerini düzenlemek için fazla insülin yerine karbonhidratlı bir besin alarak bu dengeyi koruyabilir. Zamanla da bu dengeyi korumak için insülin veya şeker ilacı dozunu kendisi ayarlayabilir. Yine bir örnekle bunu açıklamak gerekirse doğum günü olan bir diyabetli, akşam arkadaşlarıyla pasta keserek kutlama yapacaktır. Bunun için akşam yiyeceği pastanın karbonhidrat miktarını ve gün içerisinde alacağı karbonhidrat miktarını bilir ve gün içerisinde alacağı diğer besinlerden fedakârlık yaparak akşam arkadaşlarıyla yiyeceği pastanın karbonhidratından faydalanabilir. Bunu uygulayan ve başaran bütün diyabetliler günlük yaşamlarında uygun beslenerek insülin dozunu da ayarlayarak yaşayabilirler. Bunun için de zamanla kazanılacak bilgiler sayesinde olacaktır.
" } ] }