{ "title": "Karbonhidrat Kaynakları", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-kaynaklari.jpg", "date": "20.01.2024 09:12:20", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Kaynakları, Temel besin maddelerinden birisi olan karbonhidratların ana görevi vücudun ihtiyacının olduğu enerjiyi sağlamaktır. Sindirim sistemi, gıdalar vasıtasıyla alınan karbonhidratı glikoza dönüştürür. Bu şeker organların çalışması, yeni hücre ve doku oluşumu şeklinde kullanılır. Şekerin fazlası, daha sonra ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılmak üzere karaciğerde saklanır. Karbonhidratlar basit ve kompleks karbonhidrat olarak 2'ye ayrılır. Basit karbonhidratlar meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünlerinde yer alır. Rafine edilmiş ve işlemden geçirilmiş hazır gıda ürünlerinde de basit karbonhidrat yer almaktadır. Tam tahıl ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, nişastalı sebzeler ve baklagiller ise kompleks karbonhidrat yer almaktadır. Kompleks karbonhidratlı yiyecekler aynı zamanda besin lifi bakımından zengindir. Karbonhidrat bulunan besinler, beslenme uzmanlarının tavsiyesi, yemeklerinize fazla şeker, ekmeden ve sonradan şeker eklenen işlenmiş hazır gıdaları olabildiğince fazla tüketilmemesi, genel sağlığın muhafaza ve düzgün bir şekilde çalışan bir sindirim sistemi için daha çok kompleks karbonhidratça zengin gıdaların alınması biçimindedir. Basit karbonhidrat kaynağı bulunan rafine şeker yerine meyve ve sebze kullanabilirsiniz.

Karbonhidrat yer alan besinler hakkında, özellikle diyet uygulayanlar arasında karbonhidratın kilo aldırdığı biçiminde bir ön yargı yer almaktadır. Karbonhidrat vücut için önemlidir ve belirli miktarda alınması dengeli beslenme, organların ve kasların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereken enerjinin oluşması açısından önemlidir. Fakat iyi ve kötü karbonhidratları birbirlerinden ayırmak gerekir. Kötü karbonhidratların ana unsurları beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, tatlılar ve diğer işlenmiş gıdalardır. Bu gıdaların besin değerleri azdır, oldukça az lif bulundururlar ve kan şekerinde dalgalanmalara sebep olurlar.

Ambalajlı gıda ürünü satın alırken içerisine eklenmiş şeker bulunup bulunmadığını ambalaj üstündeki içindekiler kısmını okuyarak öğrenebilirsiniz. Bunun için etikette, mısır tatlandırıcı, mısır şurubu, fruktoz, glikoz, laktoz, maltoz, sakaroz, şeker, invert şeker, malt şurubu, şurup ibarelerinin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Eğer bu gıda katkı maddelerinden birisi varsa bu ürün kötü karbonhidrat kaynağı şeklinde nitelendirilebilir.

Peki, sağlıklı bir beslenme için hangi kaynaklardan ne derecede karbonhidrat tüketmek gerekiyor? Eğer özel bir sağlık koşulunuz yoksa günlük olarak alınan kalorilerin %40-%60'ının karbonhidratlardan, tercihen kompleks karbonhidratlardan gelmesi tavsiye edilmektedir. Bunu oluşturmak için, taze sebze ve meyve, tam tahıllı ekmek, esmer pirinç, fasulye, mercimek, bezelye tüketebilirsiniz. Basit ve kompleks karbonhidrat yer alan bazı gıdaların listesini bulabilirsiniz, fakat bu liste karbonhidrat yer alan besinlerin tam listesi değildir. Yaşınıza ve sağlık koşullarınıza uygun, karbonhidrat bakımından zengin bir beslenme programı için bir uzmana başvurabilirsiniz.

Meyveler, muz, elma, üzüm, ananas, elma püresi, yaban mersini, çilek, portakal, kavun, armut, şeftali, kuru üzüm, gibi kurutulmuş meyveler. Sebzeler, beyaz patates, tatlı patates, mısır, bezelye, kabak, gibi sebzeler. Bakliyat, mercimek, barbunya, fasulye, siyah fasulye, kuru fasulye, lima fasulyesi gibi bakliyatlar. Süt Ürünler, süt, yağsız süt, yoğurt, yağsız yoğurt gibi süt ürünleri. Tahıllar, esmer pirinç, arpa, bulgur, darı, çavdar, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrekler, patlamış mısır, tam buğday unu gibi tahıllar.

Karbonhidratın kilo aldırması, fazla karbonhidratın aynı fazla protein ya da yüksek yağ gibi yan etkilere neden olabilir. Gereğinden fazla karbonhidrat alırsanız tükettiğiniz kalori de doğru miktarda yükselir ve kilo alabilirsiniz. Eğer gereğinden az karbonhidrat alırsanız bu kalori eksikliğine (Beslenme yetersizliği) sebep olabilir. Fakat dengeli bir beslenme programı yapıyorsanız her iki durum için de endişe etmenize neden yoktur.
" } ] }