{ "title": "Karbonhidrat Kaynakları", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-kaynaklari.jpg", "date": "20.01.2024 09:12:20", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Kaynakları, Temel besin maddelerinden birisi olan karbonhidratların ana görevi vücudun ihtiyacının olduğu enerjiyi sağlamaktır. Sindirim sistemi, gıdalar vasıtasıyla alınan karbonhidratı glikoza dönüştürür. Bu şeker organların çalışması, yeni hücre ve doku oluşumu şeklinde kullanılır. Şekerin fazlası, daha sonra ihtiyaç duyulduğu zaman kullanılmak üzere karaciğerde saklanır. Karbonhidratlar basit ve kompleks karbonhidrat olarak 2'ye ayrılır. Basit karbonhidratlar meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünlerinde yer alır. Rafine edilmiş ve işlemden geçirilmiş hazır gıda ürünlerinde de basit karbonhidrat yer almaktadır. Tam tahıl ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, nişastalı sebzeler ve baklagiller ise kompleks karbonhidrat yer almaktadır. Kompleks karbonhidratlı yiyecekler aynı zamanda besin lifi bakımından zengindir. Karbonhidrat bulunan besinler, beslenme uzmanlarının tavsiyesi, yemeklerinize fazla şeker, ekmeden ve sonradan şeker eklenen işlenmiş hazır gıdaları olabildiğince fazla tüketilmemesi, genel sağlığın muhafaza ve düzgün bir şekilde çalışan bir sindirim sistemi için daha çok kompleks karbonhidratça zengin gıdaların alınması biçimindedir. Basit karbonhidrat kaynağı bulunan rafine şeker yerine meyve ve sebze kullanabilirsiniz.