{ "title": "Karbonhidrat Eksikliği", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-eksikligi-6470.jpg", "date": "19.01.2024 13:09:37", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Karbohidrat Eksikliği, Karbohidrat, karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden meydana gelen ve bütün canlı hücrelerde olan organik moleküllerdir. Birinci derece olarak enerji verici olarak kullanılır. Karbohidratlar; yapıtaşı olan monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit olarak sınıflandırılması yapılabilir.

Karbohidratlar en fazla ekmek, makarna, fasulye, pirinç, patates, kepek, tahıl ve hububat içinde bulunur. Karbonhidrat kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek karbonhidrat bulunan besinler sanki bedenin yakıtı gibidir. Birçok fizyolojik işlevleri fonksiyonu düzenledikleri gibi kas daralmalarına mâni olurlar. Gün içerisinde enerjik, dinç ve hevesli olmamıza neden olurlar. Az miktarda karbonhidrat tüketimi, yani karbonhidrat eksikliği merkezi sinir sistemi işlevinde bozukluk yapar. Kompleks karbonhidratlı gıdalar, aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıp, kan şekerini düzene koyan ve enerji seviyelerini koruyan, lif oranı yüksek olan besinlerdir.

Karbonhidrat Eksikliği Sebep Olduğu Durumlar: ilk önce B vitaminleri eksiklikleri, bazı aminoasit ve lif eksikliği meydana gelir. Bununla birlikte vücutta; yorgunluk, halsizlik, depresyon, unutkanlık, sinir sistemi bozukluğu, sindirim sistemi rahatsızlığı, vücut tarafından proteinin kullanılamaması sonucu olarak yapım ve onarımda düşüş, yetersiz lif alımı nedeniyle uzun vade içerisinde kanser ile kalp hastalıkları meydana gelebilir. Karbonhidratın eksikliği olduğu takdirde vücut ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla proteinleri kullanmaya başlar. Bu nedenden ötürü yeterli düzeyde ve dengeli olarak beslenmek, sağlıklı bir vücut için çok önemlidir. Bundan ayrı olarak, karbonhidratlar vücudun su ve elekrolit dengesini sağlama için ve bağırsakları çalıştırmada çok etkilidir.

Karbonhidrat Eksikliği Nasıl Önlenir? Karbonhidratlar her zaman için insanların diyetinde önemli bir rol oynar. Enerji verici olarak ilk önce olarak kullanılır. Karbonhidratlaraçlık anında da ilk tüketilen besin maddeleridir. Bireyin metabolizma hızı, yaşı, cinsiyeti, aktivite düzeyi ve kilosuna göre değişir. Karbonhidrat eksikliği metabolizma hızına göre alınması lazım olan kalori belirlenir. Bu kalorinin vasati olarak %50'si karbonhidratlardan, %30'u yağlardan ve %15'i proteinlerden sağlanmalıdır.

Tahıl ve ekmek çeşitleri, mısır gevreği, makarna, pirinç, arpa, yulaf, hurma, kayısı, muz, üzüm, incir, ananas, portakal, karpuz armut ve kuru üzüm yüksek karbonhidrat içerir. Baklagil türlerinden; kuru fasulye, nohut, börülce ve bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşır. Birtakım kök sebzelerden, patates, tatlı patates, mısır, havuçta bu gruptadır. Toz şeker, mısır şurubu, şekerleme, meyve suyu, kek, ekmek, beyaz undan yapılmış makarnayla mısır gevreği basit karbonhidratlı gıdalar sınıfına girer. Fazla miktarda kompleks karbonhidrat bulunan gıdalar ise mısır, kepek, yulaf, arpa, karabuğday, makarna, mısır unu, kepekli pirinç, patates, öğütülmüş buğday, tam tahıllı gevrek, musli, bezelye, fasulye, mercimek. Bu gıdalardan dengeli bir şekilde tüketildiği takdirde Karbonhidrat eksikliği giderilmiş olur.
" } ] }