{ "title": "Karbonhidrat Çeşitleri", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:05:41", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Çeşitleri, Karbonhidratlar genellikle zayıflamak isteyen herkes tarafından çok iyi bilinmektedir. Karbonhidrat hem canlıların yapısına katılan hem de enerji sağlayan karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşiklerin genel adı olmaktadır. Bütün canlı hücrelerde bulunmaktadır. Doğada genellikle büyük moleküller halindedir. Karbonhidratlar organizmada öncelikle enerji elde etmede kullanılır. Karbonhidratların sindirimi ağızda başlamaktadır. Vücudumuzda karbonhidratların kimyasal sindirimi ise ince bağırsakta pankreas tarafından salgılanan pankreas öz suyu sayesinde bitmektedir. Sindirim ağızdan başlayarak kalın bağırsakta son bulmaktadır. Karbonhidratları yapılarına göre iki şekilde sınıflandırmak oldukça mümkün olmaktadır. İlk grup basit şekerlere ayrılıp ikinci grup ise bileşik ya da kompleks karbonhidratlar olmaktadırlar. Örneğin basit şekerler sindirime geçmeden bağırsaklarda 15 veya 20 dakika içerisinde emilerek hızlı bir şekilde kana karışan şeker türleri olmaktadır. Kan şekerinde ani bir şekilde yükseliş ve hızlı bir şekilde düşüşe sebep olmaktadır. Sindirime geçerken oldukça kolay bir şekilde ayrılan organik yapıları direk enerji olarak kullanılmalarına sebep olmaktadırlar. Kısaca örneğin çay şekeri, akide şekeri, karamela, lokum, meyvelerde bulunan şeker, süt şekeri, bal, reçel, marmelat, pekmez, çikolata, tahin helvası şeklinde olmaktadır. Bileşik karbonhidratlar ise sindirimleri 3-4 saat kadar sürebilen karbonhidratlar olmaktadır. Kan şekeri üzerinde ani dalgalanmaya sebep olmamaktadır. Yavaş sindirimleri nedeniyle kana karışmaları daha uzun sürmektedir ve daha uzun süreli enerji sağlamaktadırlar. Örneğin tahıllar, kuru baklagiller ve sebzeler olmaktadır. Karbonhidrat çeşitleri hangisi olur ise olsun glikoza dönüştürülerek enerji için kullanılır. Kısaca enerji için karbonhidratların temel şekli olan glikoz kullanılmakta ve kanda bulunmasından dolayı da sıklıkta kan şekeri olarak adlandırılır. Kısaca karbonhidrat çeşitleri şu şekilde açıklanmaktadır.