{ "title": "Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/karbonhidrat-agirlikli-beslenme-3674.jpg", "date": "21.01.2024 07:13:16", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme, Karbonhidratlar çoğunlukla kilo aldırmakla meşhurdur, fakat karbonhidratları yalnızca kilo almakla hatırlamak yanlıştır. Bedenin sağlıklı biçimde işlevlerini devam ettirebilmek için karbonhidratlara ihtiyaç vardır. Kişinin sağlık şartlarına göre, karbonhidrat bulunduran besinleri tercih etmek, bir bölümünün tüketimini azaltmak bir bölümünü arttırmak en sağlıklı karbonhidrat alım yöntemidir. Doğru karbonhidrat tüketim yöntemini tercih etmek için öncelikle karbonhidratın ne olduğunu bilmek gereklidir.

Karbonhidrat çeşitleri: Basit karbonhidratlar, bal ve beyaz şeker gibi yiyeceklerde bulunur. Kompleks yani zor sindirilen karbonhidratlar ise bulgur, ekmek, pirinç, erişte, makarna gibi yiyeceklerdir. Meyveler de karbonhidrat içerir. Sağlıklı beslenmenin en temel koşullarından biri basit karbonhidrat tüketimini azaltıp, bunların yerine kompleks karbonhidratlara yer verilmelidir. Karbonhidratlı gıdalar, bedende enerji üretimini sağlarlar. Günlük alınan kalorinin en az yarısı karbonhidratlı gıdalardan karşılanmalıdır.

Karbonhidrat ağırlıklı beslenme sağlıklımı, karbonhidrat neden alınmalı: Karbonhidratlı gıdalar beslenmede mutlaka yer almalıdır. Çünkü beden temel enerjiyi bu gıdalardan sağlamaktadır. Meyveler C vitamininden, tahıl grubu karbonhidratlar aynı zamanda B vitamininden zengindir. Yine bu grup gıdalar lif kaynağıdır. Sindirim sisteminin sağlığını korumak, kabızlık gibi sorunlar yaşamamak için lifler çok önemlidir. Yeteri kadar karbonhidrat tüketilmediğinde beden enerji üretebilmek için besinlerden gelen proteini kullanır. Bu durum kaslarımız başta olmak üzere bütün beden sistemlerinin zarar görmesine sebep olabilir.

Bedenin sağlıklı olması için karbonhidratlar şarttır. Ancak tüketim saati de sağlıklı bir hayat ve ideal kilo için önemlidir. Karbonhidratlı içeren yiyecekleri gündüz saatlerinde tüketilmesi en doğrusudur. Akşam yemeklerinde karbonhidratlı bir besin var ise mümkünse yemekten en az dört saat sonra yatılmalıdır.

Karbonhidratlı gıdaların bir kısmı diğerlerine göre kan şekerini daha çabuk yükseltip daha çabuk düşürür. Bu durum daha çabuk acıkmaya ve batın bölgesinden yağlanmaya sebep olur. Mesela pirinç bulgura göre; beyaz ekmek, tam buğday ekmeğine göre; muz elmaya göre kan şekerini daha çabuk yükseltir. Bu sebeple, karbonhidratlı yiyecekleri dengeli tüketilmeli ve yalnızca tek bir çeşide yüklenmemelidir.

Gıdaların tüketim sıcaklığı ve pişirme biçimleri de kan şekeri açısından önemlidir. Karbonhidratlı bir gıda ne kadar sıcak tüketilirse kan şekerini o kadar çabuk yükseltir. Mesela fırından taze çıkmış beyaz ekmek ile çavdarlı ekmek aynı kaloridedir, ancak beyaz ekmek daha fazla kilo almaya sebep olur.

Vücutta karbonhidrat eksikliği sağlık sorunlarına sebep olur. Çoğunlukla kilo vermek için vücuda karbonhidrat alımını durdurmak gibi büyük yanlışlar yapılır. Oysaki bu durumda ciddi hastalıklara neden olabilir. Kilo vermek için karbonhidrat alımını durdurmak yerine, basit karbonhidrat tüketiminden uzak durarak; kompleks karbonhidrat içeren besin maddelerini tüketmek yeterlidir.
" } ] }