{ "title": "Kaliteli Karbonhidratlar", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/kaliteli-karbonhidratlar.jpg", "date": "20.01.2024 12:29:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kaliteli karbonhidratlar, karbonhidratların kaliteli olduğunun belirlenmesinde glisemik indeks değerleri göz önüne alınmalıdır. Kaliteli karbonhidratlar içerik olarak vitamin, mineral ve bol miktarda lif içerir. Glisemik indeksi besinin kan şekerini yükseltme hızını gösterir. Kaliteli karbonhidratlarda kan şekerini yavaş yükselten yani glisemik indeksi düşük besinlerdir. Bunların arasında baklagiller, esmer pirinç, tahıl ürünleri gibi karbonhidratlı besinler bulunmaktadır. Düşük kaliteli olan karbonhidratlarda kan şekerini hızla yükseltir, daha hızlı acıkmanızı sağlar. Bu yüzden vücudumuza gerekli olan karbonhidratları seçerken dikkatli olmalıyız. Karbonhidratları herkes kilo aldıran maddeler olarak bilir. Ancak sağlıklı bir vücuda sahip olmanız için, fonksiyonların yerine getirebilmeniz için karbonhidratlara ihtiyaç duyarsınız. Burada önemli olan karbonhidratları kısıtlamak değil, içlerinde kaliteli olanların tüketimini arttırmak, daha düşük kaliteli olanların tüketimini azaltmaktır.

Karbonhidrat pek çok besinden alınan bir besin maddesidir. Genellikle bitkisel gıdalarda ve tahıllarda bulunur. Ayrıca gıdaların içine ilave edilen şeker, nişasta gibi ek karbonhidratlarda olabilir. Bu nedenle glisemik indeksi düşük olan kaliteli karbonhidratların alımını arttırmalı, diğerlerini daha az tüketmelisiniz. Karbonhidratın kalitesine dikkat etmelisiniz. Bu ayrım iyi ve kötü karbonhidrat olarak da yapılır. Kaliteli yani iyi karbonhidratlar doğal besinlerden alınır. Bunların tüketilmesi sağlıklıdır. Karbonhidratları tüketmemek sağlıksız bir yaklaşımdır. Kilo almanıza neden olan karbonhidratlar doğal olmayan yapay besinlerdeki düşük kaliteli, glisemik indeksi düşük olan karbonhidratlardır. Şekerli besinler bunlara verilecek en güzel örnektir.

Kaliteli karbonhidratlar glisemik indeksi düşük olanlardır. Bu değer sadece karbonhidratların bir özelliğidir. Proteinlerde, yağlarda glisemik indeks olmaz. Fakat beslenme sırasında karbonhidratlarla birlikte yağ ve protein alınırsa, karbonhidratlar kan şekerini daha kolay yükseltir. Sağlıklı beslenmek için kaliteli karbonhidratlar tercih edilmelidir. Vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratların düzenli şekilde alınması gerekir. Düşük kaliteli karbonhidratlar doğal olmadıkları için, tüketilmesinden kaçınılmalıdır. En doğrusu doğal besinlerden kaliteli karbonhidrat tüketimi yapmaktır.
" } ] }