Düşük Karbonhidrat Diyeti, Fazla kilolarımızı vermek ya da kilomuzu korumak için yalnızca aldığımız besilerdeki karbonhidrat miktarını ayarlamakla mümkündür. Yiyeceklerde bulunan kalori değerinin bahsini yapacağımız diyetle alakası yoktur. Vücut ihtiyacı olan kaloriyi alır ve yakar. Fakat ihtiyaçtan fazla karbonhidrat lüzumsuz bir yağ katmanı şeklinde vücudumuzda kalır ve kilo almamıza neden olur. Örneğin; Bir miktar et bol kalori içerdiği halde, karbonhidrat değeri bakımından sıfırdır. Bu nedenle istenildiği miktarda yenilebilir. Buna karşılık, bir elma eser miktarda kalori içermesine rağmen karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle diyet yapan kişilerin miktarını kontrollü tutması gerekmektedir. Bu diyet yöntemini dikkatli okuyup uyguladığımız taktirde bir süre sonra dilediğimiz formu bulacağımızdan emin olabiliriz.
Karbonhidrat: Vücudumuzun vitamin, protein, yağ gibi ihtiyaç duyduğu bir besin maddesidir. Fakat bu besinin fazla alınması durumun da vücutta birikmesi zamanla organizmada bir yağ katmanının oluşmasına sebep olmaktadır. Böylelikle kilo alımına yol açar.
Karbonhidrat diyeti, vücudumuzun günlük karbonhidrat ihtiyacı yetmiş veya yetmiş beş ünitedir. Bu miktarı aşmadan günlük beslenmemiz durumunda kilo almadan devam etmiş oluruz. Fazla bulunan kilolarımızdan kurtulmak için belirtilen miktarın kırk ile altmış ünite arasında muhafaza etmek gerekmektedir. Gün aşırı 40-60 ünite karbonhidrattan fazla tüketmediğimizde ilk haftalarda 2-3 kilo kadar daha sonraki haftalarda ise yanı 5-6 hafta sonunda beş ya da yedi kilo verebileceğimizi görürüz. 15-20 yirmi kilo vermek için bu süreyi altı aya çıkarmamız gerekir.
Yemek serbest: Et, balık, yumurta, sebze, meyve, fındık, yağlı süt ürünleri, zeytinyağı gibi ürünlerin tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
Yemek yasak: Şeker, susam yağı, trans yağlar, yapay tatlandırıcılar, işlenmiş gıdalar bu ürünlerin tüketilmesi ise yasaktır.
Düşük karbonhidrat içeren besinler
Etler: Dana, kuzu, tavuk, hindi gibi besinler.
Balık: Somon, alabalık, mezgit gibi doğal ortamda bulunan balıklar tercih edilmelidir.
Yumurtalar: Omega üç açısından zengin yumurtalar tercih etmelisiniz.
Sebzeler: Ispanak, brokoli, karnabahar, havuç gibi sebzeler tüketilmelidir.
Meyveler: Elma, portakal, armut, yabanmersini, çilek gibi meyveleri tüketilmelidir.
Çerez ürünleri: Fındık, ceviz, badem gibi çerez ürünleri tüketilmedir.
Yağlı süt ürünleri: Peynir, tereyağı, krema, yoğurt gibi doğal yağ bulunan besinler tüketilmelidir.
Yağlar: Tereyağı, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve balık yağı yemeniz gereken besinler arasında bulunmaktadır.
Verdiğimiz bilgiler doğrultusunda bir haftalık örnek bir diyet listesi paylaşmak isteriz. Oluşturduğumuz bu listeye göre günde elli gram karbonhidrat alınması gerekir.
1. Gün
Kahvaltı: Tereyağlı veya zeytinyağlı sebzeli yumurta. Öğle: Yeşilliklerle birlikte yoğurt yarım yağlı olabilir ve bir avuç badem. Akşam: Ekmeksiz yapılan peynirli omlet, yanında mevsim sebzeleri ve salsa sosu eşlik edebilir.
2. Gün
Kahvaltı: sebzeli veya peynirli yumurta. Öğle yemeği: Bonfile ve sebze. Akşam yemeği: Tereyağlı alabalık ve sebzeler.
3. Gün
Kahvaltı: Tereyağlı yumurta, yanında söğüş domates, salatalık. Öğle yemeği: Zeytin yağ ile yapılmış karides salatası. Akşam yemeği: Izgara tavuk ve yanında salata.
4. Gün
Kahvaltı: Bol sebzeli ve tereyağlı omlet. Öğle yemeği: Tavuk salatası. Akşam yemeği: Pirzola ve salata.
5. Gün
Kahvaltı: Sucuklu veya pastırmalı yapılan yumurta. Öğle yemeği: Zeytin yağlı yapılmış tavuk salatası. Akşam yemeği: Balık ızgara ve salata.
6. Gün
Kahvaltı: Sebzeli omlet. Öğle yemeği: Yeşillik üzerine yoğurt ve bir avuç badem. Akşam yemeği: Köfte ve salata.
7. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı ya da sucuklu yapılan yumurta yanında söğüş domates, salatalık. Öğle yemeği: Pirzola ve salata. Akşam yemeği: Izagara tavuk, yanında ıspanak salatası.