{ "title": "Diyette Karbonhidrat", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/diyette-karbonhidrat-8064.jpg", "date": "19.01.2024 22:24:45", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Diyette karbonhidrat; Karbonhidratlar çok çeşitlidir. Basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar diye ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar beyaz şeker ve bal gibi yiyeceklerde bulunur. Kompleks karbonhidratlar zor sindirilen karbonhidrat demektir. Bu karbonhidratlar ise pirinç, ekmek, makarna, bulgur, erişte gibi yiyeceklerdir. Meyve ve kuru meyvelerde karbonhidrat içerir.

Sağlıklı beslenmenin temel şartlarından biri basit karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltıp, yerine kompleks karbonhidrat tüketimini arttırmaktır. Karbonhidratlı yiyecekler, vücudumuzda enerji üretimini sağlar. Günlük aldığımız kalorinin yarısı karbonhidratlı besinlerden olmalıdır.

Vücudumuzun sağlıklı olması için karbonhidratlar gereklidir. Fakat sağlıklı yaşam ve ideal kilo için tüketim saati büyük önem taşır. Gündüz saatlerinde karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesi daha sağlıklıdır. Akşam yemeğinde karbonhidratlı bir besin tüketildi ise yemekten 4 saat sonra yatılmalıdır. Yatmadan 2 saat önce yemek yenmemeli, vücudumuzda yağlanmanın ve sindirim sistemimizin sağlığı için çok önemlidir. Meyveler tamamen masum değildir. Meyve tüketildiği zaman son 2 saat uykuya yatmaktan kaçınılmalıdır.

Ayakta yemek tüketmek, televizyon ve bilgisayar karşısında yemek tüketmek daha hızlı yememize sebep olur. Yapılan bilimsel çalışmalar, televizyon karşısında yemek tüketen kişilerin, masada yemek tüketen kişilere göre çok fazla kalori aldığı tespit edilmiştir.

Hızlı yenilen karbonhidratlar, kan şekerini çok hızlı yükseltip çok hızlı şekilde düşürür. Bu nedenle bu tür yiyecekler yavaş tüketilmesi gerekmektedir. Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar, bu nedenle iyi çiğneyerek besin tüketilmelidir. Kan şekerinin kontrolü için hızlı yemek yemekten kaçınmamız gerekmektedir.

Bazı karbonhidratlı yiyecekler, diğer karbonhidratlara göre kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürür

Bu durum daha çabuk acıkmamıza ve karın bölgemizde yağlanmaya neden olur. Örnek verirsek beyaz ekmek tam buğday ekmeğine göre, pirinç bulgura göre, muz elmaya göre kan şekerini daha hızlı yükseltir. Bu sebeple karbonhidratlı besinleri dengeli tüketmemiz ve sadece tek çeşitle beslenmemiz önemlidir. Bir orta boy patates 70 kaloridir. Patatesten hazırlanan patates salatası püresine göre daha sağlıklıdır. Püre, salatasına göre kan şekerini daha hızlı yükselttiğinden karın bölgemizde yağlanmaya neden olabilir.

Karbonhidratlı besinler beslenmemizde mutlaka olmalıdır. Çünkü vücudumuz temel enerjiyi bu besinlerden sağlar. Tahıl grubundan olan karbonhidratlar B vitamininden, meyvelerde C vitamininden zengindir. Bu grup lif kaynağıdır. Sindirim sistemimizi korumak ve kabızlık yaşamamak için lifler çok önemlidir. Yeterli karbonhidrat alınmadığında vücut enerji üretmek için, yiyeceklerdeki proteini kullanır. Bu da kaslar başta olmak üzere bütün vücut sistemine zarar verebilir.

Diyette karbonhidrat çok önemlidir. Vücudumuzun sağlığı için karbonhidratsız diyet düşünülemez. Diyet yapan kişilerin günlük karbonhidratlı besin ihtiyaçlarının ve hangi karbonhidratlı yiyecekleri yemesi gerektiği; harcadığı kalori, cinsiyeti, kan bulguları, yaşı, kullandığı ilaçlar ve metabolizma hızı ile yakından ilgilidir. Hamileler, emziren anneler, ergenlik çağındaki gençler, çocuklar ve sporcuların karbonhidrat ihtiyacı daha fazladır.
" } ] }