{ "title": "Biyoloji Karbonhidratlar", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/biyoloji-karbonhidratlar-3627.png", "date": "21.01.2024 07:21:59", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Biyoloji karbonhidratlar, Bedenimizi ayakta tutan, verdiği enerji ile hayatımızı yaşanabilir hale getiren karbonhidratlar, biyoloji biliminin araştırma alanına girer. İnsan, hayvan ve bitkiler de bulunan karbonhidratlar CHO olarak kısaltılır. Bitkilerde sellüloz ve nişasta enzimi karbonhidrat görevi görürken, insan ve hayvanda glikoz olarak isimlendirilir. Karbonhidratlar oksijen, karbon ve hidrojenin belli reaksiyonlara girmesi ile elde edilir. Kendi aralarında değişik özellik gösterdiklerinden bilimsel olarak sınıflandırılmışlardır.

İnsan ve hayvanda bulunan karbonhidratlar; Disakkaritler ve Monosakkaritlerdir. (Basit şekerler)

Monosakkaritler; üzüm şekerinden elde edilen glikoz, diğer meyvelerden elde edilen fruktoz ve 6 karbonlu monosakkarit olarak isimlendirilen galaktoz'dan oluşur.

Monosakkaritler

Glikoz; Vücudumuz damarlarında kan içinde serbest halde dolaşırlar, 100 ml. Kan içinde yaklaşık 70 ile 90 mg. Bulunur. İnsan beyninin sağlıklı çalışabilmesi için en önemli bileşiktir. Ayrıca kan içinde bulunan alyuvarlar enerji elde edebilmek için glikoz kullanır. Yapılan araştırmalarda özellikle siyah üzümde oldukça fazla olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra üzümden üretilen yiyecekler ve bal içinde de bol miktar da bulunur. Hastanelerde kan şekerinin ölçümü için yapılan şeker yüklemelerinde glikoz kullanılır. Eczanelerde standart paketler de saf olarak tüketiciye ulaştırılır.

Fruktoz; Meyve diye tabir edebileceğimiz bütün bitkilerde bulunur. Yaşamsal açıdan önemli bir enerji kaynağıdır. Enerjisinin düştüğünü hisseden kişiler bir adet meyve yediklerinde kendilerini daha iyi hissetmeleri bu nedenledir. Başta üzüm ve üzüm pekmezi olmak üzere dut, incir gibi meyveler ile yüzde 50 oranında da balda bulunur.

Galaktoz; Daha çok süt ve süt ürünlerinde olmak üzere insan vücudu tarafından senteze tabi tutulan bazı bitkiler de sakız şeklinde elde edilebilen protein özellikli şekerdir.

Sakkaroz; içtiğimiz çay içine attığımız şeker sakkaroz şekeridir. Birçok meyvenin içinde dağınık olarak bulunur. Yapılan araştırmalara göre sakkarozun en yoğun olarak bulunduğu bitki şeker pancarı ve şeker kamışıdır. Ekonomik açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir.

Laktoz; İçtiğimiz sütün ağzımızda bıraktığı tat laktozdur. İnsan ve hayvan sütünde bol miktarda bulunur, enerji ve yaşam kaynağıdır. Hücre üretiminde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı laktozdan elde edilir. Aynı zamanda laktoz kaslarda laktik asit etkisini azaltarak ağrı ve sızlanmaları en hafife indirir. Yapı itibari ile organiktir.

Polisakkaritler
Karbonhidratlar ne işe yarar?

Hücre zarlarında yağ ve proteinler ile bileşikler oluşturur. Bu durum enerjinin kullanılmasına olanak verir. Yapışkan özellikli olduğu için kolesterolü yüksek kişilerin aşırı şeker tüketmemesi gerekir. Bitkilerin hücre duvarını oluşturan esas maddedir. Canlılar enerjisinin karbonhidratlardan alır.
" } ] }