{ "title": "Besinlerin Karbonhidrat Değerleri", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/besinlerde-karbonhidrat-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 12:32:22", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Besinlerin Karbonhidrat Değerleri, Ana besin unsurlarından bir tanesi olarak kaynaklanan karbonhidratların kolay misyonu vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamaktır. Sindirim sistemi, gıdalar yöntemiyle alınan karbonhidratı glikoza dönüştürür. Bu şeker organların çalışması, yepyeni hücre ve doku oluşumu amaçlı kullanılır. Şekerin fazlası, daha sonra gereksinim duyulduğunda kullanılmak üzere karaciğerde depolanır. Karbonhidratlar kolay ve kompleks karbonhidrat olarak ikiye ayrılır. Kolay karbonhidratlar meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünlerinde yer alır. Rafine edilmiş ve işlemden geçmiş hazır gıda ürünlerinde de kolay karbonhidrat yer almaktadır. Tam tahıl ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, nişasta içeren sebzeler ve baklagiller ise kompleks karbonhidrat içerir. Kompleks karbonhidratlı yiyecekler aynı zamanda besin lifi bakımından zengindir. Beslenme uzmanlarının önerisi; yemeklerinize ekstra şeker eklemeden ve sonradan şeker ilave edilmiş, işlenmiş hazır gıdaları mümkün olduğunca az tüketilmesi, tipik sağlığın korunması ve düzgün çalışan bir sindirim sistemi amaçlı daha bir sürü kompleks karbonhidrat bakımından zengin gıdaların tüketilmesi şeklindedir. Kolay karbonhidrat kaynağı içinse rafine şeker yerine meyve ve sebze tüketebilirsiniz.