{ "title": "Basit Karbonhidratlar", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/basit-kaqrbonhidratlar.jpg", "date": "23.01.2024 04:04:24", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Basit karbonhidratlar, ana besin unsurlarından bir tanesidir. Karbonhidratların basit misyonu vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamaktır. Sindirim sistemi, gıdalar yöntemiyle edinilen karbonhidratı glikoza (Kan şekeri) dönüştürür. Belirtilen şeker uzuvlarda çalışma, yeni hücre ve doku oluşması amaçlı kullanılır.

Şekerin fazlası, daha sonra gereksinim duyulduğu zaman kullanılmak üzere karaciğerde depo edilir. Karbonhidratlar \" kolay ve kompleks \" karbonhidrat biçimde 2'ye ayrılır. Basit olan karbonhidratlar meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünlerinde yer alır. Arıtılmış edilmiş ve işlemden geçirilmiş hazırlıklı gıda ürünlerinde de basit olan karbonhidrat yer almaktadır. Tam hububat ekmekleri, kahvaltılık gevrekler, nişastalı sebzeler ve baklagiller ise kompleks karbonhidrat içeren. Kompleks karbonhidratlı yiyecekler hem de besin lifi açısından zengindir.

Karbonhidrat Yer Alan Besinler

Beslenme uzmanlarının önerisi; yemeklerinize ekstra şeker sonradan şeker ilave eden işlenmiş hazırlıklı gıdaları mümkün olduğunca az tüketilmesi, tipik sağlığın korunması ve düzgün personel bir sindirim sistemi amaçlı fazladan fazla miktarda kompleks karbonhidrat açısından içeriği zengin olan gıdaların tüketilmesi şeklindedir. Basit olan karbonhidrat kaynağı içinse arıtılmış şeker mahalline meyve ve sebze tüketebilirsiniz. Karbonhidrat olan besinler ile ilgili, özellikle rejim yapanlar içinde \" karbonhidratın kilo aldırdığı \" biçimde bir ön hüküm yer almaktadır. Karbonhidrat beden amaçlı gereklidir ve belli oranlarda alınması ölçülü beslenme, uzuvlar ve adalelerin fonksiyonlarını mahalline getirebilmesi amaçlı gerekli olan enerjinin sağlanması açısından mühimdir. Fakat sıkı ve berbat karbonhidratları birbirinden bölmek gereklidir. Berbat karbonhidrat kaynakları beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, tatlılar ve diğer işlenmiş gıdalardır. Bu gıdaların besin değerleri düşüktür, çok fazla miktarda az lif içerirler ve kan şekerinde dalgalanmalara yöntem açarlar. Ambalajlı gıda ürünü alırken içerisinde eklenmiş şeker varsa ambalajın üzerinde içindekiler kısmı okunarak öğrenilebilir. Bunun amaçlı etikette; mısır tatlandırıcısı, mısırdan elde edilen şurup, fruktoz, glikoz, laktoz, maltoz, sakaroz, şeker, invert şeker, malt şurubu, şurup işaretlerinin olup olmadığına bakınız. Şayet gıda katkı ürünlerinden bir tanesini içeriyorsa bu ürün iyi olmayan karbonhidrat kaynağıdır. O zaman, dengeli bir beslenme amaçlı hangi kaynaklardan ne denli karbonhidrat almak gerekiyor?
Şayet özel bir sıhhat koşulunuz yoksa gündelik biçimde edinilen kalorilerin %40-60'ının karbonhidratlardan ve kompleks karbonhidratlardan gelmesi önerilmektedir. Bunu sağlamak için; sebze ve meyvelerin tazesi, tam tahıllı ekmek, esmer pirinç, fasulye, mercimek, bezelye yiyebilirsiniz. Aşağıda kolay ve kompleks karbonhidrat içeren birtakım gıdaların listesini inceleyebilirsiniz, fakat bu liste karbonhidrat yer alan besinlerin tam listesi değildir. Yaşınıza ve sıhhat koşullarınıza uyumlu, karbonhidrat açısından içeriği zengin olan bir beslenme düzeni amaçlı bir uzmana danışabilirsiniz.
" } ] }