{ "title": "Aşırı Karbonhidrat Tüketimi", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/asiri-karbonhidrat-tuketimi-7047.jpg", "date": "20.01.2024 06:42:19", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Aşırı karbonhidrat tüketimi, Günümüzde şişmanlık obezite sorunu gitgide artan bir problem olmaya deva etmektedir. Sağlık ile ilgili ortaya çıkan sorunların arkasında kilo problemleri ve yanlış beslenme alışkanlıkları yatmaktadır. Diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, hipoglisemi, kalp gibi rahatsızlıklar bunların en başta gelenleridir ve bu rahatsızlıkların arkasında insülin seviyesindeki artış yatmaktadır. Bunun sebebi de kötü karbonhidratların fazla miktarda tüketiliyor olmasıdır.

Aşırı karbonhidrat tüketimi zararları nelerdir?

Kötü karbonhidrat denildiği zaman akla ilk gelmesi gerekenler beyaz un, beyaz şeker ve nişastadır. Bunları fazla miktarda tüketiyor olmak kilo ve sağlıkta çok ciddi sakıncalar ve rahatsızlıklar oluşturmaktadır. Aşırı oranda tüketilen karbonhidrat, insülini artırarak bir süre sonra da vücutta insüline karşı direnç oluşumunu sağlamaktadır. Metabolizmayı düzenleyen en önemli hormon insülindir. İnsülin miktarındaki hafif bir artış ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Son 50 yıla bakıldığında besin sektöründe yaşanan gelişmeler karbonhidrat ile alakalı olarak beslenme şeklini inanılmaz derecede etkilemiştir. Artık insanlar günümüzde daha fazla şekerli, unlu ve nişastalı gıda tüketmektedir. Artık endüstriyel şeker bir şekilde hayatımıza girmiş durumda. Vücudumuz bu endüstriyel şekeri tanımadığı halde yine de parçalayıp enerji haline dönüştürmektedir. Tabi ki beyaz un ve nişasta içeren ürünler içinde aynı durum söz konusu. Aslında karbonhidrat içeren besinlere ve gıda gruplarına yönelmek tamamen günümüz ekonomik şartları ile de bire bir alakalı bir durumdan oluşmaktadır. Alt ve orta gelir grupları beyaz un ve şeker içeren gıdalara yöneldiğinden dolayı vücudun hormonal sistemleri de alt üst olmaktadır.

Vücuttaki insülin artışı, insülin-şeker ilişkisinin dengesini bozarak vücut insülin direnci ile karşı karşıya kalmaktadır. İnsülin direnci oluştuğu zaman ise vücutta olağan üstü değişiklikler yaşanması sebebi ile vücut kendi kan şekerini ayarlayamıyor. Sonrasında ise hipoglisemi baş gösterip yemek sonraları uyuklamalar, dikkat dağınıklığı, sinirlilik, öfke halleri, unutkanlık ve sürekli açlık nöbetleri oluşuyor. Bu şekilde başlayan sorunlar bir şekilde dengelenip düzene koyulmadığında ise şeker hastalığı ortaya çıkıyor.

Aşırı derecede tüketilen karbonhidratlı besinler sadece kilo aldırmakla kalmıyor sağlığı da en olumsuz şekli ile etkiliyor. Karbonhidrat içeren gıdalar gövde bölgenizden kilo aldırmaya başlar ve sonrasında da bahsetmiş olduğumuz genel durumdaki değişikliklerle devam edip peşi sıra değişik hastalıkları hayatınıza sokmaktadır.
" } ] }