{ "title": "9 Sınıf Biyoloji Karbonhidratlar", "image": "https://www.karbonhidrat.gen.tr/images/9-sinif-biyoloji-karbonhidratlar-9108.jpg", "date": "19.01.2024 20:38:52", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "9 Sınıf Biyoloji Karbonhidratlar, Karbonhidratlar, Karbon (C), Hidrojen (H) ve Oksijen elementlerin bir araya gelmesiyle oluşan bileşiklerdir. Nişasta içeren patates gibi bitkilerde doğal olarak bulunur. Birinci dereceden enerji kaynağıdırlar. Ağır egzersizlerle uğraşan sporcular bu yüzden karbonhidrat yönünden zengin gıdalarla beslenirler. Yapı taşları glikoz, bağ türü ise glikozittir. Yapısal olarak monosakkarit adı verilen birimlerden meydana gelir. Bu birimlerden her biri monomer olarak adlandırılır. Monomer yani karbonhidratların içindeki yapı taşları karbon sayısına, C, H, O elementlerinin dizilişlerine göre sıralanırlar.

9 Sınıf Biyoloji Karbonhidratlar hakkında bilgiler

Karbonhidratların Görevleri; Hücrelerin ihtiyacı olan enerjiyi sağlarlar. Hücre zarının yapısında yağ ve proteinlere bağlı olarak işlev yaparlar. DNA, RNA ve ATP'nin yapısına giren çeşitleri vardır.

Karbonhidratların Grupları; Karbonhidratlar Monosakkarit, Disakkarit ve Polisakkarit olmak üzere 3 gruba ayrılırlar. Sakkarit Latince'de şeker anlamına gelmektedir. Mono=tek, Di=iki, Poli ise çok demektir.

Monosakkaritler, daha küçük parçalara ayrılamayan en basit şekerlerdir. Karbon sayıları 3-7 arasındadır. Yapılarındaki karbon sayılarına göre Triozlar, Pentozlar ve Heksozlar olarak 3 ana gruba ayrılırlar. Triozlar 3 karbon atomu içerirler. En basit monosakkaritlerdir. Tatlı ve renksizdirler. Canlı vücudunda orta derecede öneme sahiptirler.

Pentozlar 5 karbon atomu içerirler. Bunlardan 2 tanesi Riboz ve Deoksiribozdur. Deoksiribozun, ribozdan farkı yapısında 1 oksijen atomunun daha az olmasıdır. Heksoz ise 6 karbon atomu içerir. Bunlar suda çözünebilen ve kolaylıkla hücre zarından geçebilen moleküllerden oluşur. Fruktoz, Glikoz, Galaktoz heksozdurlar.

Disakkaritler; İki basit şeker atomunun birleşmesi ile oluşur. 2 monosakkarit birleşerek bir kovalent bağ olan glikozit bağı oluşturur. Birleşme sırasında bir molekül su açığa çıkar. Suyun açığa çıktığı bu duruma dehidrasyon denir. Disakkaritler su ile tepkimeye girdiğinde ortaya çıkan olay hidrolizdir. Disakkaritler hidroliz olmadan kana karışamaz ve hücre zarından geçemezler. Maltoz, Sakaroz ve Laktoz şekerleri disakkaritlere örnektir.

Polisakkaritler; İkiden de fazla şeker molekülünün birleşerek meydana getirdiği kompleks moleküller polisakkarit olarak adlandırılır. Dehidrasyon reaksiyonu ile oluşurlar. Görevleri ve üretildikleri canlı grupları farklılık gösterir. Nişasta, Glikojen, Selüloz ve Kitin polisakkaritlere örnektir. Nişasta ve selüloz bitkilerde üretilirken kitin eklem bacaklıların dış kabuklarında yer alır.

Bitkilerde hücre çeperinin temel maddesi olan polisakkarit selülozdur. Selüloz ile nişasta arasındaki temel fark selülozda glikoz molekülleri ters dönerek birbirine bağlanır. İnsanlarda amilaz fermanti enzimi salgılanmadığı için selüloz sindirilemez. Polisakkaritler bakteri hücre duvarının yapısında mukopolisakkarit formunda bulunurlar. Glikojen oksijenli solunum basamakları sonucunda insanların karaciğer ve kas hücrelerinde yağ formunda depolanır.
" } ] }